Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kassu Halonen jakaa oppinsa nuoremmilleen

Säveltäjä Kassu Halonen on tehnyt noin 1500 sävellystä. Monen musiikkikappaleen aikana hän on törmännyt umpisolmuun, joka iskee usealle musiikintekijälle jossain vaiheessa uraa.

Hassu Halonen viettää kesiään Vaalan Manamansalossa.
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Manamansalo on saanut pitkän talven jälkeen isännän tiluksilleen. Kassu Halonen taidetalo on musiikintekijälle mieluinen paikka. Kuuluisassa kultalevysalissaan hän palaa aikaan jolloin kukaan ei uskonut, että Halosesta tuli kuuluisa säveltäjä. Toivo Kärki siihen uskoi ja nyt Kassu Halosen on aika siirtää musiikkioppi eteenpäin.

- Täällä Kainuussa sain törmätä jatkuvasti siihen, että en suostunut olemaan tasapäinen muiden kanssa. Koulussa sanottiin, ettei minusta tule mitään ja armeijassakin vierähti useampi vuosi, koska taisin laittaa vähän hanttiin, naureskelee Kassu Halonen.

Säräisniemellä syntynyt Halonen on tehnyt musiikkiurallaan enemmän kuin moni haaveilee. Hän on saanut ainoana oppinsa Toivo Kärjeltä, mieheltä jota suuresti kunnioittaa.

- Kyllä sen hyvän kappaleen valmiiksi saaminen on sykähdyttänyt joka kerta. Ja se ensimmäinen kuuntelu on se paras.

Samalla mies palaa muistoissaan aikoihin, jolloin syntyi muun muassa Vesa-Matti Loirin tulkitsema "Sydämeeni joulun teen"-kappale.

- Oli helle kesä, kun sitä tehtiin. Joululaulujen tekeminen ja niistä ikivihreiden saaminen on musiikintekijälle kaikkeista vaikeinta. Mutta siitä tuli sellainen, ja aina joku kultalevysalissa vierailevista itkee sitä kuunnellessaan, oli kesä tai talvi.

"Älä usko muita"

Kuuluisa kultalevysali on tullut Kassu Haloselle tutuksi jo lapsuudessa.

- Tuossa yhdessä nurkassa minä seisoin jälki-istunnossa harvase päivä. Kun en antanut periksi. Seisoin ja jupisin itekseni. On jotenkin hupaisaa, että tässäkin luokassa sain kuulla oleva osaamaton. Ja nyt täällä seinillä ovat ne kaikki palkintoni, joita olen osaamisestani saanut.

Tulevana talvena mies siirtää oppinsa nuorille tekijöille.

Tuossa yhdessä nurkassa minä seisoin jälki-istunnossa harvase päivä. Kun en antanut periksi. Seisoin ja jupisin itekseni.

Kassu Halonen

- Tarkoitus ei ole tehdä huippuja, mutta haluan antaa vinkkejä niihin hetkiin, jotka olen itse kokenut vaikeiksi. Tällaisen tietomäärän hankkimiseen menisi hyvin äkkiä kymmenen vuotta, mutta jalostettuna pakettina pystyn antamaan sen viikossa. Käytännön kokemuksen perusteella osaan jo tietää, että jossain kohtaa jokaiselle musiikintekijälle tulee kohta josta on jostain syystä vaikea jatkaa eteenpäin. Muun muassa tähän pystyn antamaan työkaluja.

"Master Class"-koulutus toteutetaan Espanjassa ja mukaan voi tulla kuka vaan.

- Taannoin täällä kävi eräs tyttö äitinsä kanssa, ja tyttö oli hyvin innostunut näistä palkinnoistani. Ja halusi kovasti päästä samanlaiseksi musiikintekijäksi. Mieltäni musersi kovasti tytön äidin kommentti, että ei sinusta mitään tule, sanoo Halonen.

Suosittelemme sinulle