Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Digitaalinen tulevaisuus hahmottuu Mikkelissä

Mikkelissä hahmotellaan tulevaisuuden digitaalista Suomea. Eri alojen asiantuntijat pohdiskelevat suorissa tietoverkkoyhteyksissä sitä, miten arki, työ ja vapaa-aika muuttuvat digitaalisessa yhteiskunnassa. Tavoitteena on löytää uusia digitaalisia ratkaisuja muun muassa julkisen sektorin tuottavuuden lisäämiseksi.

Digitulevaisuus
Digitulevaisuuden kuvaa hahmotellaan Mikkelissä käynnistetyssä prosessissa. Kuva: Timo Ikonen/Yle
Yle Etelä-Savo
Avaa Yle-sovelluksessa

Prosessi on lähtenyt liikkeelle Mikkelissä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten, viranomaisten ja rahoittajien verkostosta, digitalmikkelistä.

Ensimmäisessä istunnossa paikan päällä Otavan opistolla parikymmentä asiantuntijaa pureskeli tulevaisuuteen liittyviä faktoja, kysymyksiä ja väittämiä, toinen mokoma osallistui vuoropuheluun saman verkkoyhteyden kautta. Tähtäin on vuodessa 2020.

Katse vielä kauemmaksi?

- Kysymykset sun muut mitä täällä tulee, tuntuu että hetkinen, haloo. Pitäisi olla vuosi 2030 tai 40. Tai ainakin jossain kohdassa toivoisin niin, sanoi yksi mukana ollut asiantuntija, HR House Groupin toimitusjohtaja Marjo Kaipainen.

Yhtenä konkreettisena tavoitteena on kohentaa julkisen sektorin, erityisesti kuntien tuottavuutta, joka on mennyt alaspäin viime vuodet.

Itsepalvelua myös kuntiin

Eivätkä kädet enää riitä tuottamaan palveluja entiseen malliin, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Mallia otetaan pankkien asiakkaittensa käyttöön valjastamista itsepalveluista.

- Samanlainen tarkoitus on tehdä myös meidän julkisiin palveluihin, kuntapalveluihin erityisesti ja siinä halutaan olla keskeisesti mukana, sanoo Miktech Oy:n varatoimitusjohtaja Juha Ropponen.

Kilpailukykyä lisää

Digitaalisuudesta odotetaan tuottavuuden lisääntymisen ohella apua yleensäkin kilpailukyvyn kohentamiseen.

- Pitää muuttaa tekemisen tyyliä ja tekemiseen käytetty aika ja työpanos pitää olla selkeästi nykyistä pienempi, Ropponen toteaa.

Osallistujilla riittää intoa

Asiantuntijaistunnot jatkuvat ensi vuoden puolella ja ainakin heti ensimmäisellä kerralla mukana olijoilla riitti innostusta tulevaisuuteen kurkkaamiseen.

- Todellakin. Tässähän joutuu oikein töihin. Pitää niin kuin miettiä, Marjo Kaipainen kertoo.

Tulokset valtiovallan käyttöön

Valtiovallan kanssa on sovittu, että prosessissa kerätty aineisto on hyödynnettävissä hallitusohjelmassa ja päätöksenteossa.

- Esimerkiksi ministeri Krista Kiuru pyysi välittömästi, kun näitä tuloksia on saatavilla myös hänen ministeriönsä käyttöön, Ropponen sanoo.

Suosittelemme sinulle