Hyppää sisältöön

Arto Tarkkonen musisoi jazzista klassiseen

Liperiläisellä hanuritaiteilijalla Arto Tarkkosella on takanaan pitkä muusikon ura. Hanuri alkoi soida sylissä jo kouluikäisenä. Nyt viisikymppisenä on aika juhlia ja irrotella sekä muistella muusikkoystävien kanssa kaikkea sitä, mitä on tullut musiikin saralla tehtyä.

Arto Tarkkonen
Arto Tarkkonen Kuva: YLE / Pekka Sivukari

Arto Tarkkonen soittaa musiikkia laidasta laitaan. Alussa hän opetteli iskelmää ja humppa ja kaikkea sellaista, mitä muutkin hanuristit soittivat. Musiikkiopiston opintojen myötä tuli tutuksi myös klassinen musiikki. Myöhemmin mukaan tuli vielä jazz-musiikki.

- Tutustuin 1970-luvulla yhdysvaltalaisen hanuristin Art Van Dammen musiikkiin. Siitä lähtien myös jatsi on ollut lähellä sydäntäni.

- Jatsissa minua kiinnostaa improvisointi ja tuon musiikkilajin luovuus.

Hanurimusiikki on Arto Tarkkosen mielestä ollut myötätuulessa varsinkin 1980-luvulta lähtien. Tähän on useitakin eri syitä.

- Se on varmaankin aika yleismaailmallinen ilmiö ja se liittyy myös tähän maailmanmusiikin suosioon.

- Erityisesti Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikan eteläosissa on vallalla moniakin eri hanurimusiikin kulttuureja. Meillä Suomessa on nyt myös hanurimusiikin eri suuntaukset taas heränneet henkiin.

- Esimerkiksi Veli-Matti Järvenpää soittaa Louisiana – Tex mex -tyylistä musiikkia ja Pedro Hietanen bluesia ja rokahtavaa musiikkia.

Teatterimuusikkouskin tuttua

Arto Tarkkonen on säestänyt useita maamme johtavia lavaesiintyjiä ja soittanut mitä moninaisempien muusikoiden kanssa kansanmusiikista klassiseen musiikkiin. Muusikon uraa on kertynyt myös teatterimuusikkona.

Lisäksi takana on useita levytyksiä eri kokoonpanoissa.

Arto Tarkkonen juhlii muusikontaivaltaan ja 50-vuotista ikäänsä sunnuntaina Joensuussa Hotelli Kimmelissä pidettävässä nelituntisessa tanssikonsertissa. Samalla hänelle luovutetaan kulttuuriyhdistys Apollon myöntämä Apollo-kulttuuripalkinto.

Suosittelemme sinulle