Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

KOMMENTTI: 1-1 Kreikan hyväksi

Tasapeli oli Kreikalle hyvä EM-avaus. Isäntämaa Puola sai tasapelistä ennemminkin päänsärkyä.

Salpingidis maali
Kuva: AFP / Lehtikuva
Ville Miettinen
Avaa Yle-sovelluksessa

EM-kisojen 2012 avausottelu ei taatusti jättänyt ketään kylmäksi. Ripaus taitoa (Puolan hyökkääminen ottelun alussa), kukkuroittain maukasta draamaa (kaksi ulosajoa, yksi epäonnistunut rangaistuspotku) ja tietysti se jalkapallon suola, eli maalit (kaksi kappaletta), takasivat, että kisat saatiin käyntiin herkullisesti.

Lopputulos eli pistejako on Kreikan voitto. Se selvisi vaikeasta alusta, joutumisesta ensin pelitapahtumissa alakynteen, sitten numeroissa tappiolle ja vielä kieltämättä kyseenalaisesti miesalivoimalle. Vaikka Kreikka pääsi niinkin lähelle voittoa kuin yhden onnistuneen rangaistuspotkun päähän, tasapeli jätti varmasti kreikkalaisten suuhun paremman maun kuin puolalaisten kielelle.

Puola aloitti EM-turnauksen kotikentällään ainoalla oikealla tavalla: käymällä ärhäkästi kiinni Kreikkaan, riistämällä palloja keskialueen prässillä ja pyrkimällä aggressiivisesti maalia kohti. Näin isännät saivat itseluottamusta, pistivät Kreikan takajalalle ja kohottivat yleisön välittömästi hurmioon.

Ennen turnausta Puolassa epäiltiin ”ulkopuolalaisten” – saksalaista ja ranskalaista syntyperää olevien pelaajien – vaikuttavan negatiivisesti joukkuehenkeen. Kun kolme vuotta sitten Puolan kansalaisuuden saanut, Ranskassa syntynyt, Ludovic Obraniak loukkaantui 15. minuutilla, yleisö alkoi mylviä hänen nimeään ja antoi valtavat aplodit, kun Obraniak juoksi takaisin kentälle. Se oli vahva merkki yleisöltä: riitahuhuista viis, olemme kaikki puolellanne.

Mylvintä nousi aivan uusiin sfääreihin pari minuuttia myöhemmin, kun Robert Lewandowski puski Puolan johtoon. Peli näytti lankeavan tarjottimella Puolalle. Kumma kyllä, hurmio kentällä alkoi laantua jo ensimmäisellä puoliajalla, ja toisella jaksolla Puola menetti otteensa. Maalivahtipelin onnistumista pidettiin etukäteen Puolan elinehtona turnauksessa. Wojciech Szczesny Puolan maalissa antoi kansalaisille kenties pahimman päänsäryn jatkoa ajatellen. Arsenal-vahti ei ollut parhaimmillaan Dimitris Salpingidisin tasoituksessa ja tuli rangaistuspotkuun johtaneessa tilanteessa kömpelösti Salpingidiksen sukille aiheuttaen paitsi rankkarin, myös itselleen pelikiellon tiistain Venäjä-otteluun. Se ottelu Puolan on lähes pakko voittaa päästäkseen jatkoon.

Suosittelemme