Hyppää sisältöön

Munakassa koetaan vetoa Seinäjokeen

Reilu vuosi sitten Ilmajoen Munakan kylä sai nostetta Munamiehestä, mutta innon laannuttua kyläläiset kokevat, että heidät on unohdettu. Monen munakkalaisen mielestä ratkaisu löytyy liitoksesta Seinäjokeen, jolloin kylän tiet ja kouluasiat saataisiin kuntoon. Liitosta vaativa adressi on toimitettu sekä Ilmajoen kunnalle että valtiovarainministeriöön.

Kuva: Pasi Takkunen / YLE

Ilmajoen Munakassa osa kyläläisistä on hermostunut kuntansa toimintaan. Asukkaat ovat tyytymättömiä muun muassa siihen, miten Ilmajoki on hoitanut kylän kouluasioita ja tonttitarjontaa.

Tyytymättömät munakkalaiset haluaisivatkin, että kylä liitetään osaksi Seinäjokea. 143 kyläläistä on allekirjoittanut kuntaliitoksesta adressin, joka on toimitettu valtiovarainministeriöön ja Ilmajoen kuntaan.

Nyt asukkaat odottavat, mitä Ilmajoki tekee asiassa.

Munakkalaiset jakautuvat kahteen leiriin

Munakkalaiset ovat selvästi kahtaa mieltä: toisten mielestä irtiotto Ilmajoesta pitää tehdä, ja toiset vastustavat ajatusta. Munakan kylätoimikunnan puheenjohtaja Tero Haukkala kuuluu jälkimmäiseen joukkoon. Hänen mielestään Munakan ei pitäisi irtautua Ilmajoesta, vaan jos Seinäjokeen liitytään, pitäisi sen tapahtua yhtenä kuntana.

Kylätoimikunnan puheenjohtajana Haukkala on vaikeassa tilanteessa, ja hän haluaakin rauhoitella keskustella.

- Ei tätä voi sanoa riidaksi, vaan keskusteluksi, jossa on tullut myös voimakkaita mielipiteitä. Silti olemme yhtenäinen kylä - ainakin vielä ja toivottavasti tulevaisuudessakin.

Monen munakkalaisen mielestä Ilmajoen kunta on keskittynyt vain Ahonkylän kehittämiseen. Tero Haukkala on samaa mieltä. Hänen mielestään Ilmajoen kunnan pitäisi muistaa, että on muitakin kyliä kuin Ahonkylä. 

- Tämä alkanut keskustelu on hyvä, ja se on varmasti ollut pieni herätys sekä kylälle että kunnalle. Toivoisin tässä kohtaa kuitenkin, että liitoshanke kaatuu.

- Kylällä täytyy entistä enemmän nostaa asioita pöydälle, ehkä kokoontua muutaman kerran ja pohtia, miten tästä jatketaan eteenpäin. Kylä kuitenkin kehittyy sisältäpäin, Tero Haukkala muistuttaa.

Munakkalaisten irtiottohalut jakavat ilmajokisten mielipiteet

Myös muut ilmajokiset suhtautuvat munakkalaisten irtiottohaluihin kaksijakoisesti. Yle Pohjanmaan katugallupin mukaan osa kuntalaisista on sitä mieltä, että Munakka saa liittyä halutessaan Seinäjokeen, mutta osa vastustaa irtautumista Ilmajoesta.

- Kai jokaisella on oikeus kuulua, mihkä haluaa.

- Munakka kuuluu Ilmajokehen.

- Ei kai sen väliä, kyllä se (liittyminen Seinäjokeen) passaa.

- Ei Seinäjoki tarvitse enempää asukkaita.

- Eihän siinä mitään, se on niiren asia. Sinne joudutahan tässä kaikki, ei sille mitään voi.

Suosittelemme sinulle