Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat keskiviikkona pohtimaan kansanedustaja Jussi Halla-ahon asemaa eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Puheenjohtajien lisäksi kokoukseen osallistuu eduskunnan puhemiesneuvosto.
Kokoomuksen Jan Vapaavuori ei halua ennakkoon arvioida, voiko Halla-aho edelleen jatkaa eduskunnan hallintovaliokunnan johdossa.
- Arvioinnin paikka on silloin, kun kaikki eduskuntaryhmät ovat koolla, Vapaavuori sanoo.
Puheenjohtajien yhteiskokouksen lisäksi Halla-ahon asemaa pohditaan eduskunnan puhemiesneuvostossa.
SDP ja kokoomus tuomitsevat Halla-ahon näkemykset
Halla-aho sanoi eilen tiedotteella, että hänen korkeimmasta oikeudesta saamansa rikostuomio on vain muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta, ei mikään "taivaallinen totuus". Halla-aho pitää saamaansa tuomiota epäoikeudenmukaisena.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backmanin mielestä lausunnot osoittavat tuomioistuimen ja oikeusjärjestelmän vähättelyä.
- Se osoittaa suurta ylimielisyyttä ja nöyryyden puutetta oikeutta kohtaan.
Myös Vapaavuori ihmettelee Halla-ahon puheita
- On hyvin merkillistä, että hänen asemassaan oleva henkilö antaa tällaisia lausuntoja korkeimmasta oikeudesta, joka nimensä mukaisesti on korkein oikeus Suomessa.
Tiistaina kokoontunut Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei kokouksessaan käsitellyt korkeimman oikeuden antamaa tuomiota. Halla-aho itse ei halunnut kommentoida puheistaan noussutta keskustelua.
Se osoittaa suurta ylimielisyyttä ja nöyryyden puutetta oikeutta kohtaan.
Jouni Backman
- Ei haastattelua, Halla-aho sanoi tiistaina ennen hallintovaliokunnan kokouksen alkua.
Katainen piti Halla-ahon käytöstä yllättävänä
Saksassa talouspalkinnon vastaanottanut pääministeri Jyrki Katainen otti suomalaistoimittajien tapaamisessa kantaa myös Jussi Halla-ahon esittämään korkeimman oikeuden arvosteluun.
Katainen sanoi antavansa eduskunnalle rauhan käsitellä asiaa, mutta totesi pitävänsä Halla-ahon käytöstä yllättävänä. Kataisen mielestä kansanedustajan ei tule arvostella oikeuslaitosta yksittäisen tuomion osalta, vaikka olisi tuomiosta eri mieltäkin.
Vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset
Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljasen mukaan eduskunnan mahdollisuudet puuttua Halla-ahon asemaan ovat rajatut.
Teoreettisena mahdollisuutena olisi koko hallintovaliokunnan asettaminen uudestaan eduskunnan puhemiesneuvoston aloitteesta. Tällainen toimenpide olisi kuitenkin hyvin poikkeuksellinen.
Korkein oikeus tuomitsi Jussi Halla-ahon viime viikolla sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.