Hyppää sisältöön

Kesäteatterissa asiaakin pilke silmäkulmassa

Kesäteatterit kaipaavat uusia tekstejä kotimaisilta kirjoittajilta. Usein kesäteattereissa esitetään läpikaluttuja näytelmiä. Mikkelin kesäteatteri tilasi vartavasten sille kirjoitetun näytelmän tunnetulta elokuvantekijältä Markku Pölöseltä.

Kesäteatteri
Jukka Rasila ja Kai Hyttinen Rikkaan rakkaus -näytelmän harjoituksissa. Kuva: Timo Ikonen/Yle
Yle Etelä-Savo

Musiikki ja kesäteatteri kuuluvat yhteen kuin paita ja peppu. Mikkelissä Rikkaan rakkautta ryydittävät Kai Hyttisen sorvaamat ja Markku Pölösen sanoittamat laulut.

Hyttinen on Pölösen kirjoittaman näytelmän päähenkilöitä, toinen on Jukka Rasila. Hän tiivistää esityksen näin.

- Häikäilemättömästi kertoo siitä, mitä kaikkea on valmis tekemään omien päämääriensä saavuttamiseksi. Keinoja kaihtamatta. Kyllä siellä asiaakin on.

Todellista kansanteatteria

Kesäteatterikin voi siis sisältää asiaa. Yleensä se tuodaan esille komedian keinoin. Huumoria Pölönenkin viljelee tekstissään. Hänen mielestään kesäteatteria on turha aliarvioida.

- Minusta kesäteatteri on niin arvostettava teatterimuoto, koska se on niinsanottua todellista kansanteatteria ja monelle suomalaiselle lähes ainoa teatterimuoto mitä he harrastavat, Pölönen sanoo.

- Aika monelle perheelle se on Suomessa traditio. Kaikilla lomilla käydään katsomassa sen kotikylän kesäteatterin edistys ja sillä siisti.

Työtä tehdään täysipainoisesti

Näyttelijät tekevät kesäteatterissa töitään yhtä täyspainoisesti kuin niinsanotuissa oikeissa teattereissa.

- Ihan ehdottomasti paitsi, että nyt on vähän viileämpää kuin sisällä. Täällä on välillä ollut puoli kymmeneltä kuusi astetta lämmintä, saa olla paljon vaatetta rooliasun alla, Rasila sanoo.

Romanttista komediaa lisää

Kesäteattereissa nähdään usein loppuun kaluttuja näytelmiä. Uusia käsikirjoituksia kaivataan tilalle. Kirjoittajat pelkäävät ehkä kesäteatterin tekijäksi leimautumista.

- Minun mielestä nimenomaan jotenkin  romanttisia komedioita tarvittaisiin. Kesäteatteri nyt on yleensä vähän kevyempää ja niin se saa ollakin. Tuskin moni haluaa mennä itikoiden syötäväksi jonkin synkän näytelmän takia, Pölönen pohtii.

Suosittelemme sinulle