Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tunisia julisti öisen ulkonaliikkumiskiellon mellakoiden takia

Noin sata ihmistä loukkaantui tiistain mellakoissa vanhoillisten salafistimuslimien ja poliisin välillä.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tunisian hallitus julisti tiistaina öisen ulkonaliikkumiskiellon useisiin kaupunkeihin ääri-islamilaisten salafistien mellakoinnin vuoksi.

Ulkonaliikkumiskielto julistettiin pääkaupunkiin Tunisiin ja sen ympäristöön sekä neljään muuhun kaupunkiin, Sousseen, Monastiriin, Jendoubaan ja Ben Guerdaneen.

 Sisäministeri Ali Larayedh sanoi parlamentissa, että hän odottaa mellakoiden jatkuvan.

Salafisti-islamistien mellakoinnin laukaisi Tunisissa järjestetty taidenäyttely, jonka teoksia he pitävät islamia loukkaavina. Väkivaltaisuudet levisivät useisiin Tunisin esikaupunkeihin.

Sisäministeriön mukaan tiistain mellakoissa pidätettiin yli 160 ihmistä ja noin sata loukkaantui, joukossa yli 60 mellakoita hillitsemässä ollutta poliisia. Hallituksen mukaan pidätetyt tuomitaan terrorismin vastaisen lainsäädännön nojalla.

Salafisteja rauhoittaakseen hallitseva maltillinen islamistipuolue Ennahda ilmoitti ajavansa jumalanpilkan kieltävää säännöstä uuteen perustuslakiin. Kulttuuriministeri Mehdi Mabrouk sanoo nostavansa salafistit suututtaneen näyttelyn järjestäjiä vastaan jumalanpilkkakanteen.

La Marsassa järjestetyssä Taiteen kevät -näyttelyssä salafisteja on närkästyttänyt muun muassa teos, jossa Allahin nimi on kirjotettu muurahaisin.

Mellakoinnin arvioidaan kuitenkin heijastelevan ääri-islamilaisten ja maltillisten välisiä jännitteitä, jotka nousivat pintaan sen jälkeen, kun Tunisian itsevaltainen johtaja Zine el Abidine Ben Ali oli syrjäytetty kansannousussa viime vuoden alussa.

Salafistit haluavat Tunisiassa voimaan islamilaisen lain, kun taas hallitseva maltillinen islamistipuolue Ennahda ei aio sitä ajaa.

Jotkut ovat puolestaan epäilleet, että mellakoiden taustalla ovat Ben Alin kannattajat, jotka haluavat horjuttaa Tunisian vakautta palatakseen valtaan.

Suosittelemme