Hyppää sisältöön

Aamun lehdet: Halla-aho kaivaa maata myös itse säätämiensä lakien alta

Keskiviikon sanomalehdet ihmettelevät kansanedustaja Jussi Halla-ahon toimintaa.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja
Mira Hyttinen

Korkein oikeus tuomitsi hiljattain perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-ahon mukaan tuomio on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta.

Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) kommentoi tapausta todeten, että Halla-ahon ajattelun mukaan jokainen rikollinen voi pitää tuomiotaan vääränä ja muutaman henkilön mielipiteenä. Tällainen ajattelu johtaa lehdestä yhteiskunnalliseen anarkiaan.

Keskisuomalainen kirjoittaa, että Halla-aho on toiminnallaan ja puheillaan osoittanut, että hän ei yllä lähellekään kansanedustajalta vaadittavaa ymmärrystä yhteiskunnasta ja käytöstavoista.

Keskisuomalaisen mukaan hän tuskin muuttaa käsityksiään, joten hänen ajattelunsa on ehkä paras ymmärtää yhden älykkään ihmisen älyttömäksi puoleksi.

Tuomioistuimilla riippumaton asema

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) pohtii puolestaan sitä, voiko rasismirikoksesta tuomittu kansanedustaja johtaa valiokuntaa, jossa käsitellään uskontoihin ja maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä.

Lehdestä on täysin mahdollista, että syntynyt ristiriitainen asetelma nakertaa luottamusta hallintovaliokunnan kykyyn toimia tasapuolisesti lainsäädäntöä valmisteltaessa.

Savon Sanomat toteaa, että tuomioistuimille on turvattu perustuslaissa riippumaton asema. Lakien säätämiseen osallistuvien kansanedustajien on oltava sen vuoksi varovaisia arvioidessaan tuomioistuinten yksittäisiä ratkaisuja - kohdistuivatpa ne heihin itseensä tai muihin, Savon Sanomat ohjeistaa.

Lainsäätäjien pidättäydyttävä vähättelystä

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mielestä lainsäätäjän ei pidä puuttua oikeusistuinten yksittäisiin ratkaisuihin, saati vähätellä tai kyseenalaistaa oikeusistuinten tuomiovaltaa.

Näin tekemällä kansanedustaja Jussi Halla-aho kaivaa maata myös itse säätämiensä lakien alta.

Helsingin Sanomat vaatii perussuomalaisia tunnustamaan tosiasiat. Puolue on oppositiossa hallitusta, mutta tuskin eduskuntaa tai vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan, lehti kirjoittaa.

Perussuomalaisten herättävä puolueena

Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) suomii kovin sanoin Jussi Halla-ahon toimintaa. Lehden mukaan Halla-ahon saama rangaistus ja hänen suhtautumisensa siihen, panee perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin viimeinkin kovan paikan eteen.

Suomenmaa pitää Halla-ahon kirjoitusta törkeänä, mutta vielä ällistyttävämpi oli hänen korkeimman oikeuslaitoksen päätöstä vähättelevä, suorastaan pilkallinen kannanottonsa. Halla-ahon asenne osoittaa, että hän on lainsäätäjäksi sopimaton, lehti roimii.

Suomenmaa kehottaa Halla-ahon puoluetta heräämään ja Timo Soinin kannattaisi viimeinkin uskaltautua tekemään ero eduskuntaryhmänsä äärioikeistolaiseen ja rasistiseen joukkioon. Kun Soini ei näin menettele, hänen puolueensa rakentavakin siipi leimautuu yhä vahvemmin.

Taannoinen puhe muuttunut kärpäsen surinaksi

Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) luonnehtii kärpäsen surinaksi puoluejohtaja Timo Soinin parin vuoden takaista puhetta, jossa hän näytti lainvoimaisen rasismituomion saaneille puolueen ulko-ovea.

Nyt, kun tunnusmerkistön täyttävä tapaus vaatisi konkreettisia toimia, Soini vetäytyy vastuusta kuin luimisteleva rintamakarkuri.

Turun Sanomat kysyykin pääkirjoituksessaan, ovatko Halla-aho ja tämän hengenheimolaiset liian kova pala perussuomalaisten puheenjohtajalle.

Suosittelemme sinulle