Hyppää sisältöön

"Pelkkä sadevesi ei yleensä riitä kesäkukille"

Nyt on aika lannoittaa aiemmin istutettuja kesäkukkia ja istuttaa parhaat päivänsä nähneiden tulppaanien tilalle uusia kesäkukkia. Sisäkukatkin voi siirtää kesäksi ulos nauttimaan auringosta.

hortonomi Norah Thibault 13.6.2012.
Aamu-tv:n kesähortonomi Norah Thibault kertoi kesäkukkien vanhoista suosikeista ja uutuuksista.
Susanna Siironen

Hortonomi Norah Thibault iloitsee, että Ylen aamu-tv:n kesäpiha-sarjan säkkipuutarhaan pari viikkoa sitten istutetut taimet kukoistavat jo kauniisti.

- Esimerkiksi raparperi oli todella alulla silloin ja tästähän saadaan kohta jo piirakkaa.

Kotipuutarhassa riittää nyt puuhaa niin hyöty- kuin koristekasvienkin parissa. Nyt on oikea aika esimerkiksi leikata tulppaanien ja narsissien kuihtuneet jäänteet pois ja istuttaa tilalle kesäkukkia.

- Tulppaanista leikataan kukkavanat pois. Lehdet saavat mielellään kuihtua, että ravinne menee sipuliin, Thibault ohjeistaa.

Sisäkasvitkin nauttivat ulkoilusta

Kesäkasvit vaativat sekä kastelua että lannoitusta. Thibaultin mukaan pelkkä sadevesi ei yleensä riitä kesäkukille. Tässä vaiheessa kasvukautta on myös hyvä lannoittaa aiemmin istutettuja kukkia.

- Jos istutusvaiheessa ei ole hirveästi laittanut lannoitetta, niin nyt kannattaa lannoittaa. Kesäkukilla on niin lyhyt kasvusesonki, että lannoitetta saa laittaa aika reippaasti. Näin kukat jaksavat kukoistaa ihan sinne loppukesään ja alkusyksyyn asti.

Myös huonekasvit voi nostaa kesäksi ulos nauttimaan ulkoilmasta. Esimerkiksi saniainen viihtyy hyvin ulkonakin, mutta kasvi tulee pitää varjoisassa paikassa.

- Jos saniaisen laittaa aurinkoon, niin se voi palaa auringonpaisteessa. Myös niitä sisäkasveja, jotka viihtyvät auringossa, kannattaa totutella ulos ensin varjoisalla puolella, koska muuten lehdet saattavat ruskistua auringosta, Thibault neuvoo.

Ylen aamu-tv:n kesäpiha-sarja jatkuu koko kesän ajan.

Suosittelemme sinulle