Hyppää sisältöön

Elisan täytyy jatkaa Pirate Bay -sivuston estoa

Helsingin käräjäoikeus määräsi viime maanantaina myös TeliaSoneran ja DNA:n estämään asiakkaidensa pääsyn The Pirate Bay -sivustolle.

Pirate Bayn logo
Kuva: Pirate Bay
Annette Blencowe

Internetoperaattori Elisan on jatkossakin estettävä asiakkaidensa pääsy tekijänoikeuksia rikkovalle The Pirate Bay -sivustolle. Helsingin hovioikeus päätti tänään perjantaina pitää voimassa käräjäoikeuden tuomion.

Estot koskevat myös Elisaan kuuluvan Saunalahden liittymiä.

Elisa ilmoitti tiedotteessaan hakevansa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Helsingin käräjäoikeus määräsi viime vuoden lokakuussa Elisan estämään asiakkaidensa pääsyn ruotsalaiselle tekijänoikeuksia rikkovalle The Pirate Bay -sivustolle. Elisa kieltäytyi ensin kytkemästä estoa päälle, mutta taipui käräjäoikeuden päätökseen tämän vuoden tammikuussa.

Elisa kuitenkin valitti asiasta hovioikeuteen.

Elisa on perustellut vastentahtoisuuttaan estää piraattisivustolle pääsy muun muassa sillä, että se on teknisesti erittäin hankalaa. Elisan mielestä liittymäntarjoajaa ei myöskään pitäisi asettaa viranomaisen asemaan. Yhtiö piti alunperin kohtuuttomana myös sitä, että muita Suomen liittymäntarjoajia ei velvoitettu vastaaviin estoihin.

Helsingin käräjäoikeus määräsi kuitenkin maanantaina myös TeliaSoneran ja DNA:n estämään asiakkaidensa pääsyn The Pirate Bay -sivustolle.

Piraattisivuston estoa haki käräjäoikeudelta musiikkituottajien IFPI-yhdistys. Yhdistys valitsi Elisan ensimmäiseksi operaattoriksi, koska tilastojen mukaan sen asiakkaista yli kolmannes käytti sivustoa.

The Pirate Bay on verkkosivusto, jonka kautta ihmiset voivat jakaa omalla tietokoneellaan olevia tiedostoja toisille palvelun käyttäjille. Osa sivustolla jaettavasta materiaalista on laitonta, koska se ei täytä tekijänoikeusmääräyksiä.

The Pirate Bayn ylläpitäjät on tuomittu Ruotsissa vankeusrangaistuksiin jo vuonna 2010. Ruotsalaisen oikeusistuimen antamasta tuomiosta huolimatta Pirate Bay -palvelu on yhä toiminnassa.

Suosittelemme sinulle