Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Maitorasvat voivat laukaista tulehduksellisen suolistotaudin

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan maitopainotteinen ruokavalio saattaa olla syypää tulehduksellisen suolistotaudin yleistymiseen länsimaissa.

Maitoa kaadetaan lasiin.
Kuva: BananaStock Ltd.
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreet tutkimustulokset viittaavat siihen, että maidon rasvat laukaisevat suolistotautiin johtavan kehityksen niillä, jotka ovat perimältään alttiita sairastumaan. Viime vuosina tutkimukset ovat paljastaneet tiettyjen geenien lisäävän tulehduksellisen suolistotaudin riskiä, mutta tutkijat eivät ole osanneet selittää, miksi vain toiset taudille alttiista sairastuvat.

Yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät yhteyden maitorasvojen ja suolistotulehduksen välillä kokeessa, jossa hiirien immuunijärjestelmä saatiin reagoimaan vahvemmin suolistobakteereihin poistamalla tietty molekyyli. Tämän jälkeen hiiret jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi vähärasvaista tai paljon monityydyttymättömiä rasvoja sisältävää ravintoa.

Ryhmän hiiristä viidennes sairastui suolistotulehdukseen, kun runsaasti tyydyttyneitä maitorasvoja syöneistä yksi kolmannes sairastui. Maitorasvoja syöneiden tulehdus myös oli pahempi, laajempi ja kehittyi nopeammin kuin verrokkiryhmällä.

Maitorasvojen haitallisuus liittyy todennäköisesti suolistobakteereihin. Tutkijat löysivät maitorasvoja syöneiden suolistosta poikkeuksellisen runsaasti tiettyä Bilophilia wadsworthia -bakteeria, joka on jo aiemmin yhdistetty useisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Vähärasvaista tai monityydyttymättömiä rasvoja sisältävää ruokaa syöneiden hiirten suolistossa samaista bakteeria oli tuskin lainkaan.

Mikäli tulokset varmistuvat uusissa tutkimuksissa ja maitorasva vaikuttaa samoin myös ihmisen suolistobakteereihin, voisi maitotuotteiden välttäminen estää suolistotulehdusta puhkeamasta perinnöllisesti alttiilla. Tutkimustulokset on julkaistu Nature-lehdessä.

Suosittelemme