Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ritvalan kyläkaupassa ei retroilla

Valkeakosken Sääksmäellä toimivan Ritvalan kyläkaupan valikoimissa myydään kaikkea mahdollista katiskasta balsamico-viinietikkaan. Kauppias Heikki Sipilän mukaan sitä löytyy, mitä ihminen tarvitsee.

Ritvalan kyläkauppa ja kauppias Heikki Sipilä
Kuva: Leena Peltokangas / Yle
Leena Peltokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Ritvalan kyläkauppa rakennettiin  Sääksmäen ikiaikaisen kylänraitin reunaan vuonna 1936. Kaupankäynti talossa aloitettiin heti sotien jälkeen. Sittemmin oikeastaan mitään ei olekaan muutettu.

Vanhan rakennuksen maalipinta  on rapistunut, matkahuollon kyltti on haalistunut auringossa ja kauppaan sisälle astuessaan asiakas palaa ajassa vuosikymmenten taakse.

Ulla ja Heikki Sipilän pitämä kyläkauppa viehättää monia juuri vanhanaikaisella tunnelmallaan. Täällä ei retroilla, vaan kaikki on oikeasti vanhaa.

Ritvalan kyläkaupassa ei ole digitaalista kassakonetta, hintoja lasketaan vanhalla rouskuttavalla laskukoneella. Vanha  pieni myyntitiski palvelee virkaansa edelleen.

- Nykyään kaikki marketit kaupungeissa ovat samanlaisia, meidän kauppamme on omanlaisensa. Esimerkiksi tämä Daytonin vaaka on vuosimallia 1935 ja toimii moitteettomasti,  kertoo  kauppias Heikki Sipilä.

Kumikalosseista katiskaan

Vitriinissä lepäävät leivokset, ja kylmäkaapissa viilenevät huurteiset juomat. Ritvalan kyläkaupan valikoima kattaa peruselintarvikkeiden lisäksi myös vaikkapa pihalla myynnissä olevan katiskan tai puisen lasten puutarhakalusteryhmän.

- Me emme kuulu mihinkään ketjuun, täällä  myydään sitä, mitä me haluamme ja mitä asiakkaat pyytävät, Heikki SIpilä kuvailee valikoimaa.

Kaupan perälle museohyllyihin on koottu tavaroita menneiltä vuosikymmeniltä. Pöly on laskeutunut Nokian kalossien ja Pyynikin Panimon pullojen ylle. Ritvalaan on eksynyt myös  vanhojen kyläkauppojen bongaaja.

-Yhtenä päivänä tänne kurvasi ahvenanmaalainen mies, joka kuvasi vanhoja kyläkauppoja. Hän oli sitä mieltä, että mitalisijoilla ollaan, kolmen parhaan joukossa, naureskelee Heikki Sipilä.

Kesäasukkaat tuovat voita kauppiaan leivän päälle

Sääksmäen seudun asutushistoria ulottuu aina rautakaudelle saakka. Luonnonkauniilla seudulla kylien kupeessa viihtyvät myös monet kesäasukkaat. Pelkkä nostalgia ei kuitenkaan yrittäjää elätä.

- Mökkiläisten merkitys kyläkaupan toimeentulolle on aivan olennaisen tärkeää. Kesäaikaan myynti lähes nelinkertaistuu.

- Outoja naamoja on kesäaikaan liikkeellä tavallista enemmän ja muutakin ostetaan kuin maitopurkki.  Mökkieväät ja kylmät juomat hankitaan usein tästä lähikaupasta mökille mentäessä, kauppias summaa.

Linkolakin käy täällä

Ritvalan kyläkauppa on lähiasukkaille myös eräänlainen kulttuurikeskus. Kaupan pihassa istutaan turisemassa ja kuullaan joskus myös elävää musiikkia.

Me emme kuulu mihinkään ketjuun, täällä  myydään sitä, mitä me haluamme ja mitä asiakkaat pyytävät.

Kyläkauppias Heikki Sipilä

- Edesmennyt kirjailija Matti Yrjänä Joensuu tapasi käydä täällä lähes päivittäin ja hänelle tilattiin sellaista tavaraa, mistä hän tykkäsi. Matti vähän vierasti  lähteä mihinkään supermarkettiin, muistelee Heikki Sipilä.

Hannu Antila on asioinut  Ritvalan kyläkaupassa  aivan lapsesta asti. Antilan mukaan kaupan merkitys kylän keskuksena on  äärimmäisen tärkeä.

- Yksi  kyläkaupan vakioasiakkaista on myös kalastaja Pentti Linkola. Ehkä tämä kauppa on jotenkin Linkolan näköinen paikka, kertoo kauppaan poikennut Hannu Antila.

- Kauppareissun aikana saatetaan  käydä korkealentoisia filosofisia keskusteluja. Uskallanpa väittää, että sanailu on parhaimmillaan varsin ketterää.

Suosittelemme