Vaikka kaivoksen päästöillä ei ole välitöntä vaaraa ympäristölle, pitkälle mentäessä se saattaa kuitenkin tehdä hallaa etenkin Näätämön lohikantoihin.
- Vaikutus Näätämövuonon lohikantoihin on tärkeä asia. Pitää tietää, että onko niitä vaikutuksia. Asia on yhteinen huoli norjalaisten kanssa. Näätämöjoki on merkittävä kalastuskohde, sanoo ympäristön ja luonnonvarojen vastuualueen johtaja Matti Hepola Lapin Ely-keskuksesta.
Hepolan mukaan norjalaiset ovat tehneet jonkin verran tutkimuksia kaivoksen kemikaalien vaikutuksista joen lohikantoihin.
- Minulla ei ole kuitenkaan tietoa siitä, että onko tutkimuksissa havaittu kemikaaleilla olleen vaikutusta lohen vaellukseen.
Suomeakin kuunnellaan
Yhteydenpidosta Norjan ympäristöviranomaisiin vastaa suomalais-norjalainen rajavesistökomissio, joka kokoustaa noin kerran vuodessa. Lisäksi kokousten ulkopuolella sihteerit pitävät yhteyttä muutaman kuukauden välein.
- Kahdessa viime kokouksessa olemme saaneet aika hyvin tietoa Norjan viranomaisilta kaivoksen päästöistä. Kaivosyhtiö tekee tällä hetkellä neljää ympäristönvaikutusten arviointia. Tämän hetkiset suoranaiset ympäristövaikutukset koskevat pääosin Norjan omia maa-alueita, Hepola sanoo.
Suomi ei ole joutunut yhteistyössä pelkästään kuuntelijan ja myöntäilijän rooliin. Suomalaisten viranomaisten näkemykset pääsevät hyvin esille kokouksissa.
- Minun käsitykseni mukaan meidän mielipiteillä on siellä merkitystä, Hepola sanoo.