Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Asuntolaivoille ei löydy paikkoja

Asuntolaivoille ei tahdo löytyä Helsingistä edes väliaikaisia paikkoja. Tarve väliaikaisten paikkojen järjestämiselle syntyi, kun kaupunginhallitus palautti Kaisaniemeen suunnitellun Kluuvin vesialueen asemakaavan valmisteluun viime vuoden keväällä.

Kaisaniemen rannan havainnekuva.
Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Senni Anttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaupunkisuunnitteluviraston selvityksen mukaan yksikään kaupungin virastoista ei ole halukas ottamaan laivoja vastuulleen.

Virastojen yhtenäinen näkemys on, että asuntolaivoille etsitään pysyvät paikat asemakaavoituksen kautta. Vaihtoehtoisesti laivojen voidaan antaa olla jonkin aikaa paikallaan tilapäisillä vuokrasopimuksilla.

Uivia taloja

Asuntolaivoja on tällä hetkellä Helsingissä kymmenkunta eri puolilla kaupungin rantoja. Lisäksi pari laivaa odottaa paikkaa Helsingistä.

Kipparlahden kaavassa on laituripaikka 5-6 asuntolaivalle. Ne voidaan ottaa käyttöön, kun kaava on vahvistunut. Kipparlahdesta odotetaankin ennakkohdetta, jonka hallinnoinnista voidaan ottaa mallia myös muualle.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri arvioi, että asuntolaivojen hallinnointiin liittyy ongelmia siksi etteivät ne ole rakennuksia mutteivat kulkuneuvojakaan.

Koska laivoissa asutaan, ne vaativat sähkön sekä jäte- ja vesihuollon. Lisäksi asumiskäytössä täytyy huomioida myös erilaisia palo- ja pelastusturvallisuuskysymyksiä. Saurin mukaan asuntolaivakysymys kannattaisi ratkaista eri virastojen yhteistyönä.

Osa kaupunkikulttuuria

Vaikka laituripaikkojen löytyminen on osoittautunut hankalaksi, suhtautuu kaupunki asiaan myönteisesti. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri muistuttaa, että asuntolaivat ovat osa kaupunkikulttuuria.

Vaikka niillä ei ole merkittävää asuntopoliittista roolia, ne lisäävät asumisen vaihtoehtoja ja rikastuttavat kaupunkielämää.

Suosittelemme