Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Taisto Reimaluoto: Runoviikon onnistuminen jännittää!

Tapahtuman alla on vielä monia asioita järjestettävänä. Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto haluaa olla iskussa oikeaan aikaan.

Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto
Kuva: Jari Sirviö / Yle
Jari Sirviö
Avaa Yle-sovelluksessa

Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto ei toimi ainoastaan tapahtuman johdossa. Hän valmistaa monologiesityksen Suven runoilijaksi valitun Mirkka Rekolan runoista. Reimaluodon esitys saa ensi-iltansa Runoviikolla. Työ taiteellisena johtajana on Reimaluodosta kaksipiippuinen juttu.

- Tuplarooli tuntuu kauhealta. Vaikka Runoviikon onnistuminen jännittää, olen päättänyt, että en mieti kaikkia yksityiskohtia. Se, että on tapahtuman tirehtöörinä takaa paljon hommaa.

Viikko on rajallinen aika

Kajaani on taiteentekijöiden keskuudessa tunnettu siitä, että tapahtumissa taide-esityksille on mahdollista saada katsojia. Kulttuuritapahtumien kentässä Runoviikko on ihan kärjessä.

- Ihmiset saavat oivalluksia ja voimauttavaa lääkettä arkeen. Onneksi taiteilijat ovat ymmärtäneet Runoviikon rajallisuuden. Kaikki eivät mahdu mitenkään mukaan.

Moni esiintyjä on hämmästynyt Runoviikon festivaalitunnelmasta, jossa runonlaulajat loistavat poissaolollaan.

- On avajaiset, kirkkoiltaa, omat esitykset ja arvovaltaisia vieraita. Helteen osuessa kohdalle on mietittävä jopa sitäkin, miten vanhat ihmiset jaksavat tapahtuman aikana.

Perinteet edelleen mukana

Runoviikkokin on kärsinyt ennakkoluuloista.

- Ei täällä ikinä ole ollut runonlaulajaukkoja ja -eukkoja. Kajaanissa harjoitetaan sanaa ja säveltä ja puhutaan suoraan ihmiseltä ihmiselle, Taisto Reimaluoto summaa.

Runoviikon ohjelmassa perinteitäkään ei ole sivuutettu. Tuula-Liina Variksen Runoilijan ääni -ohjelma, Iiro Kajaksen Iiron koulut ja Ylen Ykkösen suora radiolähetys Tämän runon haluaisin kuulla ovat mukana Runoviikolla.

Myös Veikko Sinisalo -kilpailu nuorille lausujille on tänä vuonna vuorossa.

Suosittelemme