Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Niskavuoren Hetassa elää moderni nainen

Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa Lappeenrannassa luotetaan klassikkoon jo toista kesää peräkkäin. Viime kesänä nähty Nummisuutarit saa jatkoa Hella Wuolijoen Niskavuoren Hetasta. Ohjaaja Lija Fischer on tomuttanut tekstin nykypäivään sopivaksi.

Harjoitukset
Kuva: Yle
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Linnoituksen kesäteatterissa tanssitaan tänä kesänä Hetan ja Aukustin häitä. Niskavuori-näytelmistä lavalle päätyi juuri Hetan tarina, koska ohjaaja Lija Fischer piti sitä kiinnostavimpana. Tarina on kestänyt aikaa hyvin, ja on moderni tarina parisuhteesta.

- Siinä on yhden henkilön kriisi, jossa ihminen putoaa yhteiskunnan huipulta yhteiskunnan pohjalle. Samalla seurataan myös yhteiskunnassa tapahtuvaa myllerrystä. Tarina on hyvin tätä päivää, kuvailee ohjaaja Lija Fischer.

Fischer luki valintaa tehdessään monta puskakomediaa, mutta ei pitänyt niitä hauskoina. Komediaa tehdäkseen ei tekstin itsessään tarvitse olla humoristinen.

- Yleensä ne on sellaisia yhden vitsin juttuja. Kunnon tekstistä saa täyspainoisen komedian minun farssimaisella tyylilläni. Oikeastaan saa tehtyä hauskempaa, kun henkilöt ovat älykkäitä eikä mitään yhden repliikin hokemien toistelijoita, sanoo ohjaaja Lija Fischer.

Työryhmän merkitys korostuu kesäteatterissa

Linnoituksen Niskavuoren Hetasta on leikattu turha jaarittelu ja tuuletettu pölyt pois. Uudessa sovituksessa on siirrytty 1900-luvun vaihteesta niin, että tarina lähtee 1950-luvulta päätyen tähän päivään. Raikkautta on haettu myös musiikilla, tanssilla ja esiintyjävalinnoilla. Hetana nähdään Anu Sinisalo, joka ei olekaan mikään emäntä.

Sinisalo sanoo itsekin, että versio poikkeaa paljon Suomi-filmistä. Linnoituksen Hetassa on huumoria, kepeyttä, hienoja hahmoja ja värikylläisyyttä. Hän myös kehuu hienoa työryhmää, jota ilman kesäteatteria ei pystyisi tekemään.

- Vaikka kyseessä on kaupunginteatterin tuotanto, niin siitä huolimatta tehdään talkoomeiningillä. Ei kesäteatteria muuten jaksaisi tehdäkään. Meillä on tosi hauskaa yhdessä. Välillä nauretaan ihan pissit pöksyissä, naurahtaa näyttelijä Anu Sinisalo.

Välillä nauretaan ihan pissit pöksyissä

Anu Sinisalo

 Kaupungin teatterin omaa kalustoa oleva Sanna Kemppainen on ensimmäistä kertaa kesäteatterinäyttämöllä. Opiskeluaika meni muissa hommissa ja kiinnitettynä näyttelijänä Kemppainen on pitänyt kesät lomaa.

-Nyt palasin äitiyslomalta toukokuussa ja tulin suoraan kesäteatteriin. Nyt riittää voimia. Harjoituksissa onkin ollut mukavaa ja sellaista kuin kuvittelin. Tämä on vähän kuin vierailuproduktio omalla paikkakunnalla, kertoo kokemuksistaan Kustaavan roolissa nähtävä Sanna Kemppainen.

Tuuletus ei saa Wuolijokea kääntymään haudassaan

Niskavuoren Heta on modernisoinnin myötä muuttunut painopisteeltään puhedraamasta kohti musiikkiteatteria. Ohjaaja Lija Fischer kuitenkin vakuuttaa, että modernisointi on tehnyt vain hyvää ja tehnyt näytelmästä nykykatsojalle helpomman.

-Uskon, että Vuolijoki olisi tosi ylpeä. Hän itsekin modernisoi näytelmän kirjoittamista. Hella Wuolijoki varmasti arvostaisi sitä, että siitä on saatu irti jotain muuta kuin tavallisesti, sanoo ohjaaja Lija Fischer

Niskavuoren Heta pyörii Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa elokuun alkupuolelle saakka. Nimiroolissa nähdään näyttelijä Anu Sinisalo ja miespääosan ottaa haltuun Valtteri Tuominen. Muissa rooleissa on Lappeenrannan Kaupungin­­teatterin ammattinäyttelijöitä ja paikallisia harrastajanäyttelijöitä.

Suosittelemme