Hyppää sisältöön

Tölkkiteollisuus palasi Suomeen

Hämeenlinnassa on avattu uusi juomatölkkejä valmistava tehdas. Samalla tölkkiteollisuus tekee paluun Suomen markkinoille, sillä Suomessa ei ole valmistettu tölkkejä pariinkymmeneen vuoteen. Uuden tehtaan perustaminen on Hämeenlinnalle puolestaan lottovoitto.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Puolalainen Can-Pack juhli tänään tehtaansa avajaisia, vaikka linjastot ovat olleet itseasiassa käynnissä jo muutaman kuukauden. Can-Pack ei ehdi kuitenkaan kauan yksinään Suomen markkinoilla huseerata, sillä Mäntsälään avataan ensi vuoden alussa toinen juomatölkkitehdas. Molemmat tehtaat tuottavat alumiinitölkkejä noin miljardin vuosivauhtia. Varmaa on, että nyt alkaa kilpailu.

- Ihan normaalia kilpailua. Me vastataan meidän bisneksestä ja omasta kilpailukyvystä. En lähde meidän asiakkaita kertomaan, mutta suurimmat panimot Suomessa ja pienempiäkin on meidän asiakkaina, sanoo CanPack S.A:n maajohtaja Pekka Sokka.

Tölkkien käyttö kääntyi hurjaan nousuun viimeistään vuonna 2008, kun niiden haittavero poistui. Viime vuonna jo lähes 75 prosenttia kaupan oluesta myytiin tölkeissä, kun kymmenen vuotta sitten tölkkien osuus oli muutaman prosentin luokkaa.  CanPackina asiakkaat ovat pääosin Suomessa, Baltiassa ja Scandinaviassa. Kasvua haetaan edelleen, sanoo maajohtaja Pekka Sokka.

- Tölkki on tällä hetkellä vallitseva pakkausmateriaali oluessa ja virvoitusjuomistakin osa on siirtynyt jo tölkkeihin ja sielläkin trendi on kasvava.

Ympäristön kannalta tölkkibisneksen rantautuminen Suomeen on hyvä asia, sillä aikaisemmin tölkkiaihioita raahattiin Suomeen muun muassa Ruotsista ja Englannista. Säästöä syntyy kuljetuskustannuksista. Se näkyyvätkö säästöt kuluttajahinnoissa jää nähtäväksi.

Tehdas toi kansainvälistä buustia

Hämeenlinnalle CanPackin tehtaan avaaminen on merkittävä asia. Kaupunginisät myhäilevät tyytyväisyyttään, kun kansainvälinen investointi toi mukanaan noin 130 tehdastyöpaikkaa ja välillisestikin vielä paljon lisää, sanoo yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen Kehittämiskeskus Hämeestä.

- Kyllä ne välilliset työpaikat ovat se iso juttu. Ne liittyvät turvallisuuteen, siivoukseen ja huoltoon, eivätkä näy välttämättä edes heti vaan vasta myöhemmin.

Hämeenlinna on markkinoinut kaupunkia logistisesti hyvänä paikkana jo pitkään ja viime vuosien työ on nyt alkanut kantaa hedelmää. Puolalaisen CanPackin toivotaan herättävän muidenkin ulkomaisten yritysten mielenkiinnon Hämeenlinnan Moreenia kohtaan.

- Kaiken kaikkiaan kyse on merkittävästä asiasta, kun tämä kansainvälinen aspekti tuo buustia tähän kokonaisuuteen. Esimerkiksi Puolassa on paljon mahdollisuuksia, joita voitaisiin hyödyntää täällä Suomessa lisää, sanoo yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen. 

Ari Räsänen paljastaa jo käyneensä viime viikolla neuvotteluja toisen puolalaisen yrityksen kanssa. - Mielenkiinnolla odotan, että miten päästää tähän kiinni. Näissä neuvotteluissa on kysessä elementtivalmistus.  

Suosittelemme sinulle