Hyppää sisältöön

Tampereen kuvaaja Pentti Kokko muutti ateljeensa Pirkkalaan

Taiteilija Pentti Kokko sai aikoinaan opettajaseminaarissa luettavakseen Lauri Viidan Moreenin. Lukukokemus oli merkittävä, sillä sen seuraukset näkyvät nykyään satojen tamperelaiskotien seinillä. Jatkossa tamperelaismaisematkin taiteillaan Pirkkalan puolella.

Pentti Kokko ateljeensa seinustalla
Kuva: Anna Sirén / Yle
Anna Sirén
Pentti Kokko ateljeessaan maalaustensa edessä
Pentti Kokon maalauksiin tallentuu usein myös historian havinaa. Telineellä oleva maalaus kuvaa sääksjärveläistä saarta, jonka punaiset rakennukset on todellisuudessa jo purettu. Taustalla näkyy taiteilijan abstraktimpaa tuotantoa. "Halusin varttuneemmalla iällä kokeilla uudenlaista kädenjälkeä." Kuva: Anna Sirén / Yle

Taiteilija Pentti Kokon idyllisessä pihapiirissä Pirkkalassa kohoaa vanhoja rakennuksia. Kaikki näyttävät juurtuneen paikoilleen useiden vuosikymmenten mittaan. Todellisuudessa pihan vanhin rakennus on seissyt paikallaan vasta muutaman vuoden.

Punamullalla maalattu vanha hirsirakennus on alunalkujaan orivetiläinen kalustevaja. Nyt se palvelee taiteilijan ateljeena. Villa Tilkuksi nimetyn rakennuksen valtavasta ikkunasta tulvii valoa koko korkean ateljeehuoneen täydeltä, eikä taiteilija tarvitse kesäaikaan minkäänlaista keinovaloa.

Työtilan tunnelmalla on kuvien synnyn kannalta iso merkitys, Pentti Kokko sanoo.

- Itselleni tilan avaruus ja valoisuus on tärkeää. Vanhassa ateljeessa Hämeenpuistossa tilaa ja valoa riitti, ja tämä uusi ateljee on mahdollisesti jopa vielä täydellisempi. Toivotaan, että tulokset ovat hyviä, sillä niiden puuttumisesta ei voi ainakaan olosuhteita syyttää, taiteilija hymyilee.

Taiteilija tallentaa historiaa

Pentti Kokko on koulutukseltaan opettaja. Kuvataideopintoja miehellä on grafiikan saralta, mutta parhaiten hänet tunnetaan akvarelleistaan.

Toivoisin, että nuoret nykytaiteilijat ottaisivat aiheensa ympäristöstä.

Pentti Kokko

- Vahvinta osaamiseni on ehkä grafiikan puolella, mutta olen ennen muuta maalari. Kaikkein mieluiten tartun siveltimeen.

Siveltimenvedoista syntyy usein tamperelaismaisemia. Tampereen vanhat kaupunginosat kuten Pispala, Pyynikki ja Amuri tarjoavat Pentti Kokon mielestä loputtomasti aiheita.

- Eivät sieltä aiheet lopu kesken, kyllä niitä riittää jälkipolvillekin. Toivoisin, että nuoret nykytaiteilijat ottaisivat aiheensa ympäristöstä. Maiseman tallentaminen on myös kulttuurihistoriallista työtä, sillä kaupunkikuva muuttuu jatkuvasti.

Moreeni antoi maalausten aiheen

Pirkkalalaistuneella tamperelaisella on karjalaisjuuret. Opettajaseminaarinsa hän suoritti Raumalla, missä satojen tulevien maalausten aihepiiri sinetöityi lukutehtävän aikana.

- Opettajamme antoi meille luettavaksi Lauri Viidan Moreenin. Kiinnostuin välittömästi Pispalasta ja sen syntyhistoriasta. Talojen piirustukset raapustettiin aikoinaan Työmies-askien kansiin lähes sattumanvaraisesti, Kokko pohtii.

Pispalan talot ovat toimineet väsymättömänä mallina vuosien mittaan, mutta nyt taiteilijan työskentelypaikan vaihdos tulee näkymään teosten aihepiirissä. Uudessa ateljeessa Kokko uskoo maalaavansa myös pirkkalalaismaisemia.

- Olen asunut Pirkkalassa kahdeksan vuotta ja huomannut sinä aikana miten paljon perinteikästä asuinkulttuuria ja kauniita maisemia täällä on. Maalla teosten aiheetkin muuttuvat varmasti. En kuitenkaan aio unohtaa Tampereen kuviakaan.

Suosittelemme sinulle