Hyppää sisältöön

Islamistit tuhosivat muinaisen moskeijan sisäänkäynnin Timbuktussa

Islamistit tuhosivat maanantaina muinaisen moskeijan oven, joka on pidetty suljettuna jo satojen vuosien ajan. Islamistit tuhoavat muistomerkkejä, koska pitävät niitä epäjumalanpalvontana.

Sidi Yahya -moskeijan minaretti Timbuktussa. Timbuktu on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista.
Sidi Yahya -moskeijan minareetti Timbuktussa. Kuva: Evan Schneider / YK / EPA
Annemari Anttila

Islamistit ovat jatkaneet hautamuistomerkkien tuhoamista Pohjois-Malin Timbuktussa. Tänään maanantaina islamistit tuhosivat muinaisen moskeijan oven, jota paikalliset pitävät pyhänä. Viikonloppuna islamistit tuhosivat seitsemän muslimipyhimyksen hautaa.

- Islamistit ovat juuri tuhonneet oven Sidi Yahya -moskeijan sisäänkäynnille. He repivät pois pyhän oven, jota emme ikinä avaa, yksi kaupunkilainen kuvaili uutistoimisto AFP:n mukaan.

Moskeijan eteläpään ovi on pidetty suljettuna jo vuosisatojen ajan. Paikalliset uskovat, että sen avaaminen tuottaa epäonnea.

- He tulivat paikalle hakkujen kanssa, huusivat ’Allah’ ja rikkoivat oven. Jotkut paikalla olleet alkoivat itkeä, aiemmin matkaoppaana kaupungissa toiminut silminnäkijä kuvaili.

YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestö Unescon nettisivujen mukaan Sidi Yahya on yksi Timbuktun kolmesta suuresta moskeijasta. Se rakennettiin 1400-luvun aikoihin Timbuktun kulta-aikana, jolloin kaupunki toimi oppimiskeskuksena.

"Verrattavissa sotarikokseen"

Islamistit uhkasivat tuhota viikonlopun aikana ne moskeijat, jotka sisältävät pyhimysten jäännöksiä. He pitävät niitä epäjumalien palvontapaikkoina.

Islamistinen Ansar al-Din -ryhmä on ottanut viime kuukausina Pohjois-Malin hallintaansa. Islamistit aloittivat hautojen tuhoamisen lauantaina, kun Unesco listasi Timbuktun sellaiseksi maailmanperintökohteeksi, jota uhkaa tuhoutuminen. Tähän mennessä ryhmä on tuhonnut vähintään kahdeksan kaupungin 16 listatusta mausoleumista. Lisäksi lukuisia hautausmuistomerkkejä on tuhottu.

Kansainvälinen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda varoitti sunnuntaina, että historiallisten ja uskonnollisten rakennusten tuhoaminen on verrattavissa sotarikokseen.

Suosittelemme sinulle