Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kampin kappelin hiljaisuus vangitsee

Kesäkuun alussa avattu kappeli on houkutellut tähän mennessä lähes 40 000 vierasta. Kappelissa kävijät voivat tutusta rakennukseen ja keskustella seurakunnan tai kaupungin sosiaaliviraston työntekijöiden kanssa.

Puinen valoisa kappeli.
K2S Arkkitehtien Hiljaisuuden kappeli on tarkoitettu hiljaiselle mietiskelylle. Kuva: Tuomas Uusheimo
Karoliina Kantola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Kampin kappeliin astuu sisälle, vastaan tulee hiljaisuus. Jos hiljaisuuden rikkoo, seuraa kaiku. Kappelin jälkikaiku on pitkä, jopa viisi sekuntia.

- Kun arkkitehdit alkoivat suunnitella kappelia, lähtökohtana oli hiljaisuus. Ja nyt hiljaisuus on se, joka täällä vangitsee, kertoo toiminnanjohtaja Tarja Jalli Helsingin seurakuntayhtymästä.

Puusta rakennetusta kappelista puuttuvat metelin lisäksi suuret kristilliset symbolit. Alttarin päällä on pieni hopeinen risti, mutta muuten arkkitehtuuri on ylvään pelkistettyä.

- Täällä jokainen elementti tukee toistaan, Jalli kuvailee.

Keskusteluaiheita maan ja taivaan väliltä

Kesäkuun alussa avatun kappelin suosio on yllättänyt henkilökunnan täysin. Kappelin esitteetkin loppuivat jo ensimmäisenä päivänä. Ensimmäisen kuukauden aikana kappelissa on vieraillut liki 40 000 henkilöä.

- Suosio on yllättänyt iloisesti. Ihmiset voivat tulla tänne ja istua hiljaa niin pitkään kuin haluavat.

Kappelissa Helsingin seurakunnan ja sosiaaliviraston työntekijät tarjoavat keskustelukumppanuutta. Keskustelua voi käydä salin pienessä sakastissa tai hyvällä säällä ulkosalla.

Kun arkkitehdit alkoivat suunnitella kappelia, lähtökohtana oli hiljaisuus.

Tarja Jalli

- Täällä voi puhua vaikka mistä, mikä vaan liittyy inhimilliseen elämään. Monet kävijän kanssa on keskusteltu esimerkiksi luopumisesta. Asiat, joita ihmiset haluavat jakaa, koskevat usein luopumisia terveydestä, ihmissuhteista tai muista sosiaalisista asioista.

Jalli kuvailee kappelia myös inhimilliseksi. Kynnys tulla sisään on äärimmäisen matala, ja tila tekee työntekijöistä ja kävijöistä tasavertaisia.

- Kävijällä on vapaus valita, ollako vain hiljaa vai käydäkö keskustelua kirkon tai kaupungin työntekijän kanssa.

Mietteitä rauhallisessa ympäristössä

Helsinkiläinen Matti Saariluoma tuli käymään kappelissa ja viihtyi sisällä lähes puoli tuntia.

- Olin täällä kauemmin, mitä luulin. Kävin läpi asioita. Tällainen täysi hiljaisuus keskellä Helsinkiä on hyvä idea. Kunhan oviin saadaan kyltit, että älä paisko ovia.

Kampin kappeli on ollut tärkeä myös nurmijärveläiselle Anita Liuhalle. Liuha tarkkaili kappelia jo sen rakennusvaiheessa ja päätti poiketa sisällä rakennuksen valmistuttua.

- Tuli mietittyä kaikkia asioita rauhallisessa ympäristössä. Nyt on hyvä lähteä jatkamaan vaikka alennusmyynteihin.

Suosittelemme