Hyppää sisältöön

Kiinalainen posliini yllättää Hollolan maaseudulla

Peltomaiseman keskellä seisoo vanha hirsitalo, jonka täyttävät tuhannet kiinalaiset posliiniesineet. Löytö yllättää ja pysäyttää kävijän – ja vie samalla aikamatkalle ikiaikaiseen kiinalaiseen kulttuuriin.

Posliininen koristehevonen hyllyssä.
Kuva: Hanna Lumme
Hanna Lumme

On vuosi 1986. Anne Ihalainen matkustaa ensimmäistä kertaa elämässään Kiinaan miehensä työn vuoksi. Perhe viettää Kiinassa eripituisia ajanjaksoja, käy välillä Suomessa ja palaa jälleen kaukomaille.

Matkoillaan Ihalainen näkee kauniita kiinalaisia posliiniesineitä museoissa ja hotellien auloissa. Hän ihastuu niiden sielukkuuteen ja taidokkaisiin yksityiskohtiin.

Buddha-patsas.
Kuva: Hanna Lumme

Vuosia myöhemmin Ihalainen päättää tuoda palan kiinalaista posliinitaiteen kulttuuria Suomeen.

Niinpä hän rahtauttaa merikonteissa kattavan kokoelman Jing De Zhenin posliinia tuhansien kilometrien päähän Suomeen. 

Posliinimaailma hirsien keskellä

Nyt yli 4 000 käsintehtyä posliiniesinettä huokuu kiinalaisia perinteitä Hollolan kirkonkylällä Uskilan vanhassa työväentalossa. Talon paljaat hirsiseinät ja metrien korkeuteen nousevat ikkunat luovat tunnelmallisen ympäristön hyllyillä, seinillä, lattioilla ja pöydillä seisoville taide-esineille.

Näissä on paljon sellaista, joka puhuu ihmiselle ja pysäyttää.

Anne Ihalainen

Kaikki Ihalaisen Hollolaan haalimat posliinit on tehty vuosisataisia perinteitä kunnioittaen Jing De Zhenin kaupungissa Kiinassa. Alueen posliinilla on pitkä historia.

Anne Ihalaisen mukaan kiinalaisessa vuonna 1322 kirjoitetussa lähteessä keramiikkauunien sanotaan toimineen jo Tang-dynastian aikaan, mutta säännöllinen toiminta alkoi vasta Song-dynastian koittaessa.

- Esineet ovat semiantiikkia ja niitä valmistetaan edelleen, mutta vain Jing De Zhenissä. Värit, mallit ja muodot on säilytetty alkuperäistä tekijää kunnioittaen. Alkuperäiskappaleet ovat museoissa ja yksityisten kokoelmissa.  

Sielukkuutta ja rauhaa

Suuri lintukoristeinen kiinalainen vaasi.
Kuva: Hanna Lumme

Anne Ihalainen uskoo tuhansien posliiniesineiden kokoelmansa riittävän vielä vuosiksi. Hän pitää esineitä nähtävänä ja myynnissä Keisarin posliini -yrityksensä tiloissa Hollolassa.

Rakennuksen ympärillä kesätuuli puhaltaa viljapelloilla ja ohi kulkee pieni maalaistie.

Ihalaisen mukaan useimmat matkailijat yllättyvät perin pohjin sukeltaessaan maaseutumaisemasta kiinalaisen posliinin pyhättöön.

- Talossa on viileää, rauhaisaa ja sielukasta. Sitä hiljenee, kunnioittaa vanhaa kulttuuria ja käsityötä. Näissä on paljon sellaista, joka puhuu ihmiselle ja pysäyttää, Anne Ihalainen kertoo ja silmäilee kokoelmaansa hymyillen.

Suosittelemme sinulle