Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Argentiinan ex-diktaattori sai vuosikymmenten tuomion sieppauksista

Oikeus katsoi lasten viemisen vanhemmiltaan olleen järjestelmällistä. Ihmisoikeusjärjestö uskoo, että satoja poliittisten vankien lapsia kaapattiin Argentiinan diktatuurin vuosina.

Jorge Rafael Videla lähikuvassa
Argentiinan entinen diktaattori Jorge Rafael Videla tuomittiin Buenos Airesissa 50 vuoden vankeuteen. Kuva: Enrique Garcia Medina / EPA
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Argentiinan entinen diktaattori Jorge Rafael Videla on tuomittu 50 vuoden vankeuteen lasten kaappausten vuoksi. Videla oli vastuussa poliittisten vankien lasten sieppauksista, jotka tunnetaan maassa varastettuina vauvoina. Sotilasjuntan diktatuurin aikana lapsia vietiin poliittisilta vangeilta, joita kidutettiin ja tapettiin vankiloissa.

Kaksi vuotta vuoteen 1983 hallinnut Argentiinan viimeinen diktaattori Reynaldo Bignone tuomittiin 15 vuoden vankeuteen. Miehiä syytettiin 34 lapsen sieppaamisesta. Syytettyjen joukossa oli myös viisi sotilasjohtoon kuulunutta sekä lääkäri, joka oli ollut mukana useissa synnytyksissä.

Lapsia vietiin vanhemmiltaan vuosina 1976 - 1983. Videla ja Argentiinan poliisijohto olivat päättäneet tuhota kaikki jäljet maan aseistautuneesta vasemmistolaisesta sissiliikkeestä.

Virallisten lukujen mukaan diktatuurin vuosina kuoli 13 000 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöt kertovat kuolleita ja kadonneita olevan 30 000.

Plaza de Mayon isoäidit -järjestö, joka selvittää lasten todellisia henkilöllisyyksiä, arvioi, että kaapattuja lapsia oli useita satoja. Yli sata lasta on jo saatettu yhteen heidän biologisten perheidensä kanssa. Lapset adoptoitiin usein sotilas- tai poliisiperheisiin.

Videla ja Bignone ovat molemmat yli 80-vuotiaita. Heidät on jo aiemmin tuomittu ihmisoikeusrikoksista. Helmikuussa 2011 alkanut oikeudenkäynti oli ensimmäinen, jolla sotilasjohto haluttiin vastuuseen kadonneista lapsista.

Suosittelemme