Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Liikanen: Matala korko ei ole pysyvä olotila

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen pitää Euroopan keskuspankin eilistä ohjauskoron alennusta tärkeänä päätöksenä. Koron laskemisen odotetaan vilkastuttavan taloutta, koska markkinakorot laskevat ja kotitalouksien ostovoima kasvaa.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi EKP:n koronalennuksen merkitystä Euroopan taloudelle.
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikasen mukaan koron alentamiselle historiallisen alhaiselle alle prosentin tasolle oli tilaa, koska inflaatiopaineet ovat laskeneet talouden  näkymien edelleen heikentyessä.

Liikanen varoittaa alhaisen koron kuitenkin luovan pitkällä aikavälillä talouskuplan aineksia. 

Alhainen korko saattaa houkutella velkaantumiseen, mutta pitkäaikaisia lainoja ottavien pitäisi Liikasen mukaan muistaa, että alhainen korko ei ole pysyvä olotila. Lainanotto pitäisi mitoittaa niin, että lainat pystytään maksamaan myös korkojen noustessa, sanoi Liikanen Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

EKP:n neuvoston jäsenenä Liikanen oli itse mukana tekemässä koronalennuspäätöstä.

Liikanen pitää pankkiunionia hyvänä ajatuksena

Liikanen pitää viime viikon EU-huippukokouksen tärkeimpänä päätöksenä suurimpien pankkien valvonnan nostamista euroalueen tasolle. Silloin päätökset tehdään yhdessä ja vastataan yhdessä virheistä, Liikanen sanoo. Kansalliselle tasolle jäisi pienempien pankkien valvonta, mutta kaikilla pankeilla olisi Liikasen mukaan samat säännöt.

Liikanen kommentoi myös huippukokouksen jälkeen käytyä keskustelua siitä ylittikö pääministeri Jyrki Katainen kokouksessa eduskunnalta saamansa neuvotteluvaltuudet. Liikanen katsoo, että pääministerillä ja valtiovarainministerillä pitää olla tärkeissä eurooppalaisissa kokouksissa liikkumavaraa.

- Siellä voi tulla eteen uusia tilanteita, joihin täytyy pystyä ottamaan kantaa ja sitten jälkikäteen eduskunta hyväksyy tai hylkää ne kannat. En usko, että maailma tulee niin yksinkertaiseksi, että kaikkiin asioihin voidaan ottaa kanta etukäteen yksityiskohtia myöten ja voidaan varautua johonkin uuteen tilanteeseen, sanoo Liikanen.

Pankkirakenteeseen voi tulla muutoksia

Erkki Liikanen vetää EU:ssa työryhmää, joka arvioi tarvitaanko Euroopassa muutoksia pankkien rakenteeseen. Työ on tarkoitus saada valmiiksi syksyllä, eikä Liikanen vielä ennakoi sen tuloksia.

Liikasen mukaan eteenpäin on menty jo siinä, että pankeilta vaaditaan suurempia pääomia, jotta ne pystyisivät selviämään vaikeuksista. Pankit ovat Liikasen mukaan luottaneet valtioiden apuun ja hyvään talletuspohjaan ja ottaneet liian suuria riskejä. Tähän olisi työryhmässä löydettävä ratkaisu, sanoo Liikanen.

- Kun pankit ovat olettaneet, että niiden toiminnalla on valtion takuu,  ne ovat ottaneet kohtuuttomia riskejä ja monissa maissa tämä takuu on lauennut ja veronmaksajat ovat joutuneet maksamaan. Tämä täytyy saada päättymään eli kyllä sijoittajien ja myöskin lainanantajien pitää perusvastuu kantaa, toteaa Liikanen.

Suosittelemme