Toinen kesän kuokkavierastapahtuma oli Lopen Pilpalassa perjantaina 6.heinäkuuta. Hyrryn lähde on Etelä-Suomen suurimpia lähteitä. Sen rannalla sijaitsee yhä Hyrryn tilan suuri, erikoinen, poikkeuksellisen kaunis sauna. Aiemmin lammen rannalla oli myös pesutupa, ja lammen yli johti silta. Lammen eteläkärjessä oli paja, jossa tehtiin kyläsepän töitä ja muun muassa kengitettiin Hyrryn hevoset. Siinä sijaitsi myös pieni pumppuasema, josta vesi nostettiin ylös Hyrryyn. Lähteestä saatiin vesi monikymmenpäiselle karjalle, ja lähteessä myös maito säilytettiin viileänä.
Kuokkavieraana oli Marjo "Maiju" Julin Espoon Tapiolasta, ja he asustelevat kesän mökillä Lopen Läyliäisissä.
- Heti Pilpalan torille tullessamme tunnelma oli leppoisa ja mukava. Osallistuin mieheni kanssa Pilpalan kuokkavierastapahtumaan, Kyläkävelyyn Hyrryn lähteelle. Meitä osallistujia oli toista sataa eri-ikäsiä. Kävelyn jälkeen kävimme vielä katsomassa kylätorilla suomen- että maailmanmestari vihdantekijää, hän näytti meille miten aito vihta tehdään. Illan päätteeksi Kansanedustajamme Timo Heinonenkin osti itselleen oman vihdan.
- Minua ilahdutti kuinka paljon oli paikallista väkeä kertomassa vanhoista ajoista sekä mitä elämä on ollut ennen vanhaan. Hyrryn lähde on ollut paikallisille juomaveden ottopaikka omine vesipumppaamoineen sekä viileä pulahduspaikka. Lammen toisessa päässä ollut kartano on käyttänyt lammen viileää vettä maitotonkkien säilyttämiseen kylmänä.
Olisitteko tehneet jotakin toisin? En olisi, oli Pilpassa on erittäinen aktiivinen kylätoimikunta, jota kiitämme kivasta retkestä ja tarjosi meille virkistävää mehua lähteen äärellä. Lauloimme kauniita Hämäläisiä lauluja yhdessä. Yhteinen lauluhetki oli erittäin mieleenpainuva. Sää oli mitä mainioin aurinkoinen ja lämmin. Tapahtuman järjestelyt olivat erittäin onnistuneet.
Raparperin alla
Oppaina Hyrryn kierroksella olivat Heikki Laine ja Jorma Ruponen, jotka ovat viettäneet lapsuutensa Hyrryn maisemissa 1930-1940-luvulla.
Hyrryn tila on ollut keskeinen osa Pilpalan ja Hunsalan kylien elämää vuosisatojen ajan. Hyrryn talo on mainittu jo ensimmäisessä, vuoden 1539 maakirjassa. Nykyinen suuri, kaunis, valkea päärakennus on 1880-luvulta ja se on säilynyt hyvin alkuperäisenä.
Hyrryn mäellä on muitakin rakennuksia, muun muassa navetta, aitta, liiteri, jääkellari, saha ja riihi. Liiterissä on yksi Suomen varhaisimmista autoista. (Se on kuitenkin muutamaa vuotta nuorempi kuin Hyrrylle vuonna 1910 hankittu Silent Northern, Suomen kolmas auto, joka on nykyisin Tampereen museokeskus Vapriikissa.) Hieman kauempana on "lystin koppi" eli vanha huvimaja sekä palokoppi.
Paikalla laulettiin myös kaiikille ainakin 1960-luvulla lapsuutensa viettäneille tutun laulun "Äidin kasvimaalla, raparperin alla". Laulu on Hyrryn tyttären, Sirkka Valkola-Laineen kirjoittama, ja teksti on syntynyt Hyrryn puutarhassa. Samaisella harjumetsän aukiolla käytiin aikoinaankin kesäisin sunnuntaikahveilla ihailemassa lähteen kauneutta.
Osa Kuokkavieras - kampanjan tapahtumista on alunperin käynnistetty hankkeella, joten kehittämistyö saattaa näkyä esimerkiksi kauniina kylän raittina, remontoituna kylätalona tai vaikkapa yritysten elinvoimaisuutena. Pilpalassa toimiva Sateenkaarisillan Pieneläinkrematorio Oy sai maaseuturahaston investointitukea.
Kuvat tapahtumasta on ottanut Päijät-Hämeen kyläasiamies Liisa Helanto. Seuraava Kuokkavieras-tapahtuma on Teuron tekniikkapäivät 14.-15.7 Tammelassa.