Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Suomalaistutkimuksessa näyttöä: Lemmikeistä terveyshyötyä vauvoille

Koira tai kissa kotona pienentää korvatulehdusriskin puoleen, väittää Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimusryhmä. Tutkijoiden mielestä immuunisysteemi vahvistuu, jos on vauvana eläinten kanssa tekemisissä.

Koiran tassut ja lattialla vatsallaan makaava vauva
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lemmikkikoirista ja -kissoista on uuden tutkimuksen mukaan todistettua terveyshyötyä alle vuoden ikäisille vauvoille. Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan lemmikkikotien vauvoilla on harvemmin korvatulehduksia ja hengitysvaivoja kuin lemmikittömissä perheissä.

Tutkimus on julkaistu amerikkalaisessa lääketieteen Pediatrics-lehdessä. Noin 400 vauvan vanhemmat pitivät ensimmäiseltä vuodelta päiväkirjaa lapsen terveydestä. Tulosten mukaan kissa tai koira vähensi 30-prosenttisesti yskää, nuhaa ja pihinää sekä 50-prosenttisesti korvatulehduksia.

Parhaan suojan soivat sisäkoirat. Vaikutukset olivat merkittäviä, vaikka muut tekijät kuten rintaruokinta, päivähoito sekä vanhempien tupakointi tai astma otettiin huomioon.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia. Joissakin pikkulapsilla ei havaittu mitään terveyshyötyä lemmikeistä, kun taas joissakin flunssa ja vatsaoireet vähenivät eläinten myötä.

Suosittelemme sinulle