Hyppää sisältöön

Rantsila saa jättimäisen vaivaisukon

Vanhojen kirkkojen ovenpielistä tuttu vaivaisukko saa uuden tulemisensa Siikalatvan Rantsilassa viikonvaihteessa Uusi vaivaisukko on Suomessa todellinen harvinaisuus.

Rantsilan kirkon vaivaisukko
Kuva: Yle
Risto Degerman

Rantsilan kirkkotapulin viereen tuleva uusi vaivaisukko siunataan sunnuntaina. Suomen vaivaisukot ovat pääosin 1700- ja 1800 –luvuilta. Aivan uudet vaivaisukot ovat Suomessa harvinaisia: Tyrvään kirkkoon saatiin sen palon jälkeen uusi vaivaisukko vuonna 2003 ja Karvian kirkkoon vuonna 1960.

Rantsilan alkuperäinen vaivaisukko majailee tätä nykyä Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseossa, jossa sitä entisöidään museokäyttöön. Museosta ukkoa ei takaisin Rantsilaan luovuteta, joten kylän kotiseutuväki päätti hankkia kirkon edustalle kokonaan uuden työn.

Taiteilijan suunnittelema

Ranttisille jo ennestään tuttu taitelija Toni Iskulehto sai suunnitella työn omien ajatustensa pohjalta. Ensimmäisissä kokouksissa Iskulehto esitteli ajatusta akvarelleilla, mutta todenteolla asia lähti rullaamaan sen jälkeen, kun hän kuvanveistäjäkollegansa neuvosta teki seurakunnan ja kyläyhdistyksen nähtäväksi pienoismallin.

Sen muodot ja tyyli tekivät vaikutuksen ja niinpä viime talven aikana Iskulehto pääsi työstämään kahta reilun kahden metrin mittaista pölliä, joista uusi ukko alkoi muotoutua.

Rantsilan ukko on ulkomuodoltaan rujo ja tehty vanhaa käsityöperinnettä kunnioittaen. Yksityiskohtien sijasta pääpaino olikin jo alusta lähtien itse ukon hahmossa ja siinä, että se jatkaisi myös tekotavoiltaan vanhojen vaivaisukkojen perinteitä.

Mä halusin tehdä Rantsilan ukosta vähän isomman ja jykevämmän kuin Alatemmeksen ukko

- Yksinkertaisuus, vanhoillisuus ja vanhuus tekotavoissa, luettelee Iskulehto työnsä lähtökohtia.

Alkuvaiheessa pohdittiin myös vähän aikaa ajatusta vaivaisakasta, jollaisia Suomessa on aiemmin vain Soinin kirkon edessä Etelä-Pohjanmaalla.

- Mietin sitä kyllä, mutta ajattelin, että kun veistäjällä pyrkii aina tulos olemaan, kun muotokuvia tekee, vähän omakuva. Ajattelin sitten, että vähän tämmöinen maskuliinisempi versio vois olla helpompi työstää.

Päätä pitempi kuin seurakuntalaiset

Rantsilan uusi vaivaisukko on kookas. Kun useimmat Suomen 108:sta vaivaisukosta ja yhdestä vaivaisakasta ovat pituudeltaan puolentoista metrin luokkaa, ranttiset saavat kirkkonsa kupeeseen reilusti yli kaksimetrisen ukon.

- Mä halusin tehdä Rantsilan ukosta vähän isomman ja jykevämmän kuin Alatemmeksen ukko, joka on ollut kuullemma suurin, Iskulehto naurahtaa.

Liminkalaisen kuvanveistäjä Toni Iskulehdon veistämä Rantsilan upouusi vaivaisukko paljastetaan ja siunataan käyttöönsä Rantsila päivien yhteydessä jumalanpalveluksen jälkeen ensi sunnuntaina.

Suosittelemme sinulle