Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Asuntomessut eivät tee asukasta autuaaksi

Tampereella odotetaan jännityksellä uuden asuntomessualueen vastaanottoa. Hämeenlinnalaisten kokemuksista kannattaisi ottaa oppia, kertoo messutalorakentaja, joka on muuttanut jo muualle messutalosta - ja rakentaa nyt uutta kotia.

Hämeenlinnan asuntomessuilla yleisöä vuonna 2007
Asuntomessut 2007 vetivät Hämeenlinnaan runsaasti muuttajia ja vieraita. Kuva: Yle Häme
Laura Hossi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnassa viisi vuotta sitten järjestetyt asuntomessut hilasivat asuntojen hintoja ylöspäin koko kaupungissa. Vaikutus hintatasoon kesti ainakin vuoden verran.

Messualueella Harvoilanmäessä kipuiltiin pitkään myös myymättömien asuntojen kanssa. Nyt alueen omakotitalot ovat hiljalleen saaneet asujansa, mutta kerrostaloissa on edelleen tyhjää.

Perheenisä ja asuntovälittäjä Petri Autio rakensi Hämeenlinnan messualueelle Harvoilan mäkeen viisi vuotta sitten unelmataloaan.

Hämeenlinnassa messujen ideana oli hämäläinen raitti ja kohtuuhintaiset asunnot. Toisin kävi. Selkeästi epäonnistunut ratkaisu oli opiskelija-asuntojen rakentaminen alueelle, joka sijaitsee kaupungin laitamilla. Asuntoja on edelleen tyhjillään.

Kalliit ratkaisut houkuttavat messurakentajaa

Pitkään alueella oli myös kymmeniä omakotitaloja myymättä. Messutaloissa houkutus ylilyöntiin on suuri, sanoo Petri Autio.

- Tavarantoimittajat soittavat ja tarjoavat tuotteita tähän ja tähän hintaan, niin tottakai houkutus tehdä budjetoimattomia hankintoja on suuri.

Sama asia on toisaalta asuntomessurakentajan etu: kalliita ratkaisuja saadaan halvempaan messuhintaan. Messupaikkakunnan kannalta etua ovat matkailijoiden virrat ja näkyvyys julkisuudessa. Toisaalta tälläkin on kääntöpuolensa, sanoo asunnonvälittäjä Petri Autio.

- Ensimmäisen vuoden ja eli messuista seuraavaan kesään kyllä siinä omakotitalojen hintataso nousi selkeästi ja näin varmasti tapahtuu jokaisella paikkakunnalla.

Asuntomessuja kritisoidaan joskus aiheettakin ja syynä voi olla puhtaasti kateus. Aution perhe asui messualueella neljä ja puoli vuotta tyytyväisin mielin.

Perheen tarpeet kuitenkin muuttuivat ja messutalo myytiin. Nyt uusi unelma on rakenteilla, kertoo Autio. 

- Joskus olen kuullut, että vasta kolmas talo on se unelmatalo, mutta toivotaan... On siellä ainakin erilaisia ratkaisuja, mitä on toivottukin.

Suosittelemme sinulle