Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Mutteritalossa on huomioitu myös asukkaiden elinkaari

Kahdeksansivuisen Passiivikivitalo Mutterin ulkoseinäpinta-alan määrä on pienempi kuin vastaavassa perinteisen mallisessa talossa. Mutterin energiatehokkuus perustuu paitsi talon erikoiseen ulkomuotoon, myös energiatehokkaaseen runkoon, eristeisiin, ikkunoihin ja lämmitysratkaisuihin.

Mutteritalon asukkaat Milja ja Miikka Ojala.
Kuva: Maaret Väkinen
Yle Tampere
Avaa Yle-sovelluksessa

- Energian hinta ei tulevaisuudessa varmasti ainakaan laske, joten passiivienergiatalo tuntui hyvältä ratkaisulta, talon rakennuttaja Miikka Ojala kertoo.

Talo lämpiää pääosin puilla ja esimerkiksi lattialämmitys on toteutettu takan lämpöä hyväksikäyttämällä. Takasta lämpö johdetaan putkia pitkin lattiaan, minkä lisäksi piippukeräin kerää talteen savupiipun hukkalämpöä. Kesäisin käytössä ovat aurinkokeräimet.

Talossa on myös sähkövastukset, joita Ojalan mukaan tullaan käyttämään pääosin silloin, kun perhe on pidempään poissa.

Katse kaukana tulevaisuudessa

- Erikoisen muotoisen kohteen sisustamisessa oli yllättävän vähän haasteita. Wc:t olivat haastavan malliset, mutta muuten vaikeuksia oli talon rakennusprojektin aikana odotettua vähemmän, Ojala summaa.

Passiivikivitalo Mutterissa on huomioitu talon ja sen asukkaiden elinkaari. Esimerkiksi yläkerta on rakennettu itsenäiseksi yksiöksi, jonne on oma sisäänkäynti.

- Nyt ensi alkuun yläkerta laitetaan vuokralle, mutta ajatuksena oli, että poikamme voi muuttaa jossakin vaiheessa sinne harjoittelemaan itsenäistymistä, Miikka Ojala sanoo.

Suosittelemme sinulle