Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Helikobakteeri saattaa altistaa koliikille

Koliikin syynä on arveltu olevan useampia tekijöitä. Tuoreen Lähi-idässä tehdyn tutkimuksen mukaan yksi näistä saattaisi olla helikobakteeri-infektio.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Helikobakteeri saattaisi olla yksi koliikille altistavista tekijöistä, vihjaa Lähi-idässä tehty tutkimus.

Archives of Pediatric and Adolescent Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin helikobakteerin ja koliikin yhteyttä ottamalla helikobakteeritesti 55 koliikkivauvalta sekä 30 verrokkivauvalta. Lapset olivat tutkimushetkellä 2 viikon - 4 kuukauden ikäisiä.

Tuloksista ilmeni, että 82 prosentilla koliikista kärsivistä vauvoista oli helikobakteeri. Vastaavasti helikobakteeria todettiin vain 23 prosentilla niistä vauvoista, joilla koliikkia ei ollut.

Helikobakteerin aiheuttama infektio on maailmanlaajuisesti katsottuna hyvin yleinen, mutta se on harvinaistunut länsimaissa hyvän hygienian ja antibioottien runsaan käytön seurauksena. Lasten helikobakteeri-infektio on useimmiten oireeton ja tartunta saadaan yleensä omilta perheenjäseniltä.

Koliikilla tarkoitetaan imeväisikäisen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Kyseessä on tavallinen vaiva, joka useimmiten alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3–4 kuukauden ikään saakka. Yrityksistä huolimatta yksiselitteistä tekijää tai hoitoa koliikille ei ole löydetty.

Suosittelemme