Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Liikkumattomuus tappaa vuosittain 5 miljoonaa ihmistä

Erityisesti nuorten liikkumattomuus on hälyttävän yleistä. Tutkijat toivovat, että pandemiaksi yltynyt liikkumattomuus voitaisiin selättää lisäämällä arjen liikuntamahdollisuuksia, kuten pyöräilyä.

Jo pienikin taukojumppa esimerkiksi työpaikalla vetreyttää kehoa ja mieltä.
Kuva: Maija Saari / Lehtikuva
Sarianna Kankkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolmannes maailman aikuisista ei liiku tarpeeksi, ja liikkumattomuus aiheuttaa yli viisi miljoonaa kuolemaa vuosittain, kertovat tuoreet tutkimukset. Liikkumattomuutta käsittelevä raportti julkaistiin arvostetussa lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä.

Raportin mukaan liikkumattomuuden aiheuttamat terveysriskit ovat samalla tasolla tupakoinnin ja ylipainon kanssa.

Asiantuntijat kuvailevat liikkumattomuutta pandemiaksi. Tutkijoiden mukaan noin 1,5 miljardia ihmistä ei yllä riittävään fyysiseen aktiivisuuteen. Riittäväksi viikottaiseksi liikunta-annokseksi suositellaan viittä 30 minuutin mittaista, maltillisella teholla tehtävää harjoitusta, kolmea 20 minuutin reipasta harjoitusta, tai vaihtoehtoisesti näiden kahden yhdistelmää.

Liikkumattomuus on lisääntyy iän myötä, ja on yleisempää naisilla kuin miehillä. Nuorten kohdalla tilanne on vielä hälyttävämpi, sillä vain viidennes 13-15 -vuotiaista liikkuu tarpeeksi.

Tutkijat vertailivat myös liikunnan ja yleisten sairauksien välistä yhteyttä väestötilastojen avulla. Vuonna 2008 sattuneista 57 miljoonasta kuolemasta yli 5,3 miljoonaa oli liikkumattomuuden aiheuttamia.

Asiantuntijat arvioivat, että 10 prosentin lisäys liikunnassa vähentäisi vuosittaisia kuolemantapauksia yli puolella miljoonalla. Reseptiksi liikkumattomuuteen tutkijat tarjoavat yhteiskunnallisia ratkaisuja: jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta kaupungeissa olisi parannettava ja ilmaisten liikuntapaikkojen tarjontaa lisättävä. Myös koulujen liikuntakasvatuksen määrää tulisi lisätä.

Suosittelemme