Hieno kansallisromanttinen Pölkkylän huvila oli vähällä jäädä jyrän alle 1970-luvulla Paasikiven-Kekkosen tien rakennustöiden yhteydessä. Yllytyshullu historian ystävä Heikki Björkbom siirsi tämän vanhan Rosenlewin huvilan Pispalan rannasta Länsi-Teiskoon.
Merkittävä kulttuuriteko on vienyt Björkbomin vapaa-ajan tehokkaasti aina uudelleenrakennusvuodesta 1976 näihin päiviin asti.
- Nyt on noin 80 prosenttia valmista. Kun tänne asti on päästy, kyllä se 20 prosenttia vielä saadaan valmiiksi, Björkbom hymyilee.
Karjalan taloista on otettu aiheita ja luonnoksia, lopputulos näkyy tässä.
Heikki Björkbom
Tampereen Jugend -kirjassa professori Paula Kivinen kuvasi Länsi-Teiskoon Näsijärven rantaan siirrettyä Pölkkylää outolinnuksi. Outolintua hetken aikaa ihmeteltyään katsoja ymmärtää talon kauneuden.
Kansallisen arkkitehtuurin kutsu
Arkkitehtiylioppilaat Birger Federley ja Lars Sonck halusivat osallistua tulevan itsenäisen Suomen rakentamiseen kansallisromanttisessa hengessä.
- Suomalaisen arkkitehtuurin juuria lähdettiin hakemaan Karjalan mailta. Karjalan taloista on otettu aiheita ja luonnoksia, lopputulos näkyy tässä, Björkbom kertoo.
Heikki Björkbom rakastui taloon heti ensimmäisellä silmäyksellä. Arkkitehti Birger Federley oli sen ovelasti myös niin suunnitellut.
- Federleyn talon piirustuksen marginaalissa luki, että haluan tehdä tästä aulasta sellaisen, että se olisi kuin lämmin kädenpuristus hänen astuessaan sisälle ja nimikortti jäisi hänen taskuunsa kun hän poistuu huvilasta.
- Jos nykyarkkitehti kirjoittaisi tällaisia sivuhuomautuksia piirustuksiin, varmasti passitettaisiin Pitkäänniemeen, Björkbom naurahtaa.
Antiikkikauppiaan silmä sopii sisustamiseen
Antiikkikauppiaana työuransa tehnyt Björkbom on myös onnistunut sisustamaan huvilan ajan hengen mukaisesti. Kaikki huonekalut ovat myös talon valmistumisen ajoilta. Pölkkylää on kuitenkin sisustettu kuin omaa kotia.
- Sisustus on ollut pitkäjänteistä suunnittelua ja kokoamista. Esimerkiksi 1980-luvun alussa Pölkkylään saatiin Eliel Saarisen suunnittelema tammikalusto, joka on hieno kokonaisuus vuodelta 1905.
Björkbom on myös itse muurannut ajanmukaiset uunit taloon. Salin uuni on Visavuoresta luvalla kopioitu uunimalli suoraan Emil Wikströmin ateljeesta.
Veistokset ovenkarmeissa, seinäkoristeissa ja ovissa ovat tutkijoiden mukaan vahvasti Lars Sonckin käsialaa.
- Vaikka huvila on Federleyn suunnittelema, näkyy että vanhempi kollega on ohjaillut.
- Lars Sonckin suurtöissä näkyy samoja koristeita. Esimerkiksi Tirkkosen talossa Tampereella on samat ovikoristeet, ja ensimmäisessä suurtyössä Turun Mikaelin kirkossa.
Pölkkylän ovet ovat auki vieraille asuntomessujen aikaan pääsymaksua vastaan tiistaista sunnuntaihin kello 12-19. Maanantaisin Pölkkylä on kiinni.
Ajo-ohje: Tampereelta Ylöjärven suuntaan (tie 65) n. 40 km Länsi-Teiskon tienhaaraan Poikelukseen, josta opastus noin 9 km huvilalle.