Hyppää sisältöön

Ulkomailla pääsee naimisiin vähemmällä stressillä

Vaihtoehto suurille sukuhäille voi olla naimisiinmeno ulkomailla. Moni haluaa viettää intiimiä juhlaa vain läheisimpien ihmisten kesken tai ihan kahdestaan. Häämatka tulee kaupan päälle.

Kuva: Yle

Pari sataa suomalaispariskuntaa vuosittain purjehtii avioliiton satamaan muualla kuin kotimaassa. Kiinnostus vihkimiseen ulkomailla on lisääntynyt samaan tahtiin matkailun kasvun kanssa, arvioi kirkon ulkosuomalaistyön sihteeri Ilkka Mäkelä.

Vihkijänä ulkomailla toimii suomalainen pappi, jolle opetusministeriö on myöntänyt vihkiluvan kyseisessä maassa. Vihkioikeudet omaavia pappeja on suomalaisten suosimissa turistikohteissa kuten Espanjassa, Kreikassa ja Thaimaassa.

Lisäksi heitä on maissa, joissa Suomen kirkko tekee aktiivisimmin ulkosuomalaistyötä kuten Saksassa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britannissa. Myös Norja on mukana.

- Suosituin kohde on Espanja. Myös Thaimaassa ja Kreikassa vihitään vuosittain toistakymmentä paria, Mäkelä kertoo.

Toisen kerran tahdon sanotaan ulkomailla

Espanjassa suomalaisparien vihkimisiä  on 30-55 vuosittain. Aivan keskitalvea lukuun ottamatta vihkimiset jakaantuvat melko tasaisesti ympäri vuotta.

- Espanjaan vihittäväksi tulevat parit haluavat mennä naimisiin ilman hössötystä. He kokevat, ettei se ole kotimaassa mahdollista, Espanjan suomalaisen seurakunnan johtava pappi Timo Sainio valottaa.

Syitä ulkomailla avioitumiseen on monia. Usein halutaan jotain erilaista ja eksoottista tapaa juhlistaa ikimuistoista päivää.

- Joillakin saattaa olla jo toinen kerta, kun avioidutaan ja halutaan jotain toisenlaista, kuin ensimmäisellä kerralla, Sainio kertoo.

Myös puitteilta halutaan jotain muuta kuin suomalaista kesämaisemaa.

- On myös henkilöitä, jotka haluavat tilaisuudesta itsensä näköisen. Avioidutaan esimerkiksi meren rannalla, vuorilla tai pienessä espanjalaisessa kappelissa, sanoo Sainio.

Ainut tehtävä pakata hääpuku mukaan

Myös hääpaketteja ulkomaille tarjoavasta matkatoimistosta vahvistetaan, että kiinnostus mennä naimisiin ulkomailla on kasvussa.

- Esimerkiksi Italian Sisiliassa vihitään vuosittain toistakymmentä suomalaisparia, jotka ovat ottaneet meihin yhteyttä, sanoo Sisiliassa Finnmatkojen hääsuunnittelijana toimiva Heidi Amadeo.

Osa pareista on ollut jo monia vuosia yhdessä, mutta eivät vain ole tulleet järjestäneeksi häitä, kertoo Amadeo.

- Tämän päiväinenkin pari on ollut jo 10 vuotta yhdessä ja he halusivat sitten näin vuosipäivänä vihdoin mennä naimisiin. Siinä vaiheessa, kun on jo perustanut perheen ja ollut niin kauan yhdessä, niin moni haluaa järjestää vähän pienemmän ja erilaisen hääjuhlan.

Paljoa ei tarvitse itse stressata, kun hääjärjestäjä hoitaa kaiken, itse pitää muistaa vain pakata hääpuku mukaan.

- Kaikki viralliset tarvittavat dokumentit toki jokaisen hääparin pitää huolehtia itse ja maksaa mahdolliset kulut niistä. Suosittelen myös, että suomalaisasiakkaat hoitavat laillistamisen meidän kautta, koska asioiminen italialaisissa toimistoissa voi olla aikaavievää ja varsinkaan jos ei ole italiankielentaitoinen, voi se vielä tuoda lisähaastetta, Amadeo suosittelee.

Suosittelemme sinulle