Bogomoloffin mielestä yliopistojen ja korkeakoulujen pitää olla siellä, missä on ihmisiä - ei tyhjässä Lapissa, eikä Itä-Suomessa. Miehen näkemystä vauhdittaa hallituksen päätös, jonka mukaan Itä-Suomen yliopisto Joensuussa voi ryhtyä kouluttamaan juristeja.
Bogomoloff käänsi kritiikin myös Rovaniemelle ja Lappiin.
Mies ei pidä Lappia lainkaan asuin- tai kehityskelpoisena paikkana, vaan kylmänä ja sääskisenä.
- Siellähän on vain ne pari aurinkoista kuukautta keväällä, hän sanoo ja tunnustaa käyneensä Lapissa kymmenkunta kertaa elämänsä aikana, 68-vuotias mies.
- Olkoon siellä ne, jotka siellä ovat ja jos kerran pystyvät olemaan, mutta kyllä siellä on varmaan vaikeaa.
Rekkakaupalla rahaa etelästä Lappiin
Bogomoloffin mielestä Lappi on paikka, jonne ajetaan etelästä rekkakaupalla rahaa pienten kuntien tukemiseksi.
- Jos kunnan ainut tulolähde on valtionapu, niin eihän siinä ole mitään järkeä.
Eikä Bogomoloffiin mielestä ole järkeä Lapin yliopiston olemassaolollakaan.
Harry Bogomoloff ei anna isoakaan arvoa Lapin yliopistosta valmistuneille henkilöille. Hän myöntää oikeaksi sanomalehti Suomenmaan verkkolehden pääkirjoituksessa 18.7. olleen sitaatin: "Lapin yliopistosta valmistuneita en ottaisi kuin lumitöihin".
Lapin radiolle Bogomoloff leikkisästi jopa harmittelee sitä, että Helsingin kaupunki viime talvena pestasi kouluttamattomia virolaisia lumitöihin, kun Lapin yliopistosta olisi saatu koulutettuja.
Bogomoloffin mielestä Lapin yliopisto on turha.
- Asukaslukuun nähden Suomessa on liikaa yliopistoja ja korkeakouluja. Valtaosa väestöstä elää Kajaanin eteläpuolella. Opetuksen pitää olla siellä, missä ovat oppilaat.
Bogomoloffin mielestä myös yliopistojen opetuksen taso vaihtelee liikaa.
Bogomoloffiin puheet kesäpuheita
Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola ei suhtaudu vakavasti Bogomoloffiin näkemyksiin. Hänen mukaansa ne ovat niitä kesäpuheita, jotka tuottavat muun muassa Ruokolahden leijonia.
Sen sijaan Ylä-Kotola kiittelee Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren kommentteja yliopistojen oikeustieteellisestä opetuksesta.
- Hänhän on ollut sitä mieltä, että oikeustieteen koulutusta ei tule laajentaa useisiin koulutuspisteisiin. Eli että tarvitaan vain kolme: Lappi, Helsinki ja Turku.
Bogomoloffille Ylä-Kotola muistuttaa, että Lapista valmistuu joka neljäs suomalainen juristi.
- He eivät ole sijoittuneet lumitöihin, vaan esimerkiksi valtionhallinnon tehtäviin ministeriöiden ylijohtajiksi, pääjohtajiksi, suurimpiin asianajotoimistoihin - ja myöskin Helsinkiin. Varsin hyvin Lapin yliopiston oikeustieteellisestä valmistuneet ovat sijoittuneet erityyppisiin tehtäviin, hän sanoo.
Ylä-Kotolan mielestä kymmenen vuoden päästä saattaa olla niin, että Helsinki ei olekaan Suomen poliittisessa eikä muussakaan keskiössä. Lapin yliopisto rakentaa siltaa Pohjois-Venäjälle, Euroopan arktiselle alueelle ja silloin tarvitaan muun muassa erilaista ympäristöoikeuden osaamista.
Lapin yliopistossa on myös Euroopan ainoa Kiina-oikeuden professuuri.