Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Soini selvitti perussuomalaisten euro-kantaa

Soini kieltäytyi edelleen antamasta kyllä- tai ei-vastausta eurosta eroamiseen, koska ero ei olisi tällä hetkellä mahdollinen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini eduskunnan ylimääräisessä täysistunnossa 19. heinäkuuta 2012.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Terhi Uusivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini selvitti aamupäivällä medialle puolueensa kantaa eurosta eroamiseen. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vaati eilen, että perussuomalaisten kanta pitää tehdä kansalaisille selväksi.

Me pidämme vaihtoehdot avoinna. Me haluamme, että selvitetään myös eurosta eroamisen mahdollisuudet, ja tämä on puolueen kanta.

Timo Soini

Soini kieltäytyi edelleen antamasta selvää kyllä- tai ei-vastausta muun muassa siksi, ettei eurosta eroamiseen ole olemassa mekanismia eikä sen mahdollisia seurauksia tiedetä.

- Me pidämme vaihtoehdot avoinna. Me haluamme, että selvitetään myös eurosta eroamisen mahdollisuudet ja tämä on puolueen kanta, hän sanoi.

Soini korosti myös, että mahdollinen eurosta eroaminen vaatisi taakseen kansan ja eduskunnan enemmistön.

Hän sanoi, että perussuomalaisten linja euroon on ollut aina kriittinen.

- Se on perussuomalaisten selvä kanta, että nykyinen euroalue ei voi kestää. Joko lähdetään etelästä pois tai sitten lähdetään pohjoisesta pois, Soini sanoi.

Suomalaisilla trauma eurojäsenyydestä

Soini arvosteli jälleen myös sitä, että Suomi vietiin aikanaan rahaliittoon ilman kansanäänestystä, "perustuslakia hipoen", kun esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa kansa päätti, ettei liittoon lähdetä.

- Meillä kävi niin, että kansa ei saanut sanoa sanottavaansa. Sen takia tuolla on aika paljon patoutunutta ilmaa tässä asiassa, hän sanoi.

Pääministeri Kataisen vaatimus perussuomalaisten linjan selkiyttämisestä oli Soinin mielestä yritys siirtää huomio Espanjan tuesta muihin asioihin. Hänen mielestään eilinen eduskuntakeskustelu oli kuitenkin kaikkiaan hyvä.

- Pääministeri veti roolinsa oikein pontevasti. Loma on tehnyt hyvää, Soini veisteli.

Suosittelemme sinulle