Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vanhat vaaput ovat kullanarvoisia

Kalastusvälineihin hurahtaneita keräilijöitä on Suomessa muutamia kymmeniä. Halutuimpia kohteita ovat vanhat ja harvinaiset uistimet, joiden hinta saattaa nousta jopa tuhanteen euroon.

Mies tekee uistinta.
Pekka Kaartisen käsissä syntyy kirjolohelle tarkoitettu vaappu. Kuva: YLE / Mika Moksu
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa vanhojen kalastusvälineiden keräilijöitä on Suomessa muutamia tuhansia. Sellaisia harrastukseen hurahtaneita, jotka tietävät, mitä haluavat ja etsivät haluamiansa uistimia monia vuosia, on Suomessa muutamia kymmeniä.

Suurimpia keräilyesineitä ovat tällä hetkellä hyväkuntoiset, vanhat ja harvinaiset uistimet. Uistimen hinnan määrittelee keräilijöiden kiinnostus. Jokaisella uistimella on kuitenkin jokin arvo, tietää tietokirjailija Ilkka Jukarainen.

- Kyllä parhaiten kaupaksi menevät jotkin käyttämättömät ja harvinaiset kelat. Netin aikana Abu-kalastusvälineiden hinnat ovat laskeneet ja niitä liikkuu koko ajan markkinoilla. Mutta jos löytyy hyväkuntoinen, harvinainen malli alkuperäisellä laatikolla, niin hinta saattaa hyvinkin nousta huutokaupassa.

Nettihuutokaupassa erakko Pylväläisen vaapusta pyydetään jopa yli 1500 euroa.

Nettihuutokaupassa erakko Pylväläisen vaapusta pyydetään jopa yli 1500 euroa.

Arvo kannattaa tarkistaa

Jukarainen suosittelee kääntymään asiantuntijan puoleen, jos esimerkiksi kuolinpesästä löytyy iso erä uistimia.

- Yleensä jos henkilö on kerännyt uistimia esimerkiksi 15 vuotta, niin joukosta löytyy myös harvinaisuuksia.

Hämeen alueella halutuimpia uistimia ovat tällä hetkellä Päijänteen erakon Toivo Pylväläisen tekemät vaaput sekä kanavavartija Väinö Kivisen ja Lauri Rapalan 40-50-lukujen tekeleet.

- Esimerkiksi 60-luvun rapalat ovat jo yleisiä, eivätkä ne ole kovin arvokkaita. Tietenkin keräilijöitä löytyy, mutta hinta ei ole noussut, eikä todennäköisesti nouse tulavaisuudessakaan, koska niitä on tehty suuria määriä, Jukarainen kertoo.

Suosittelemme sinulle