Hyppää sisältöön

Halla-aho kertoo pitävänsä bloginsa ennallaan

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) kertoo Yle Uutisille, että aikoo jättää bloginsa ennalleen poliisin yhteydenotosta huolimatta. Helsingin Sanomat uutisoi eilen sunnuntaina, että poliisi pyytää Halla-ahoa hävittämään poistettavaksi määrätyt blogikirjoituksensa. Halla-aho on korvannut poistettavaksi määrätyt kirjoituksensa lainauksilla ja linkillä, joiden perusteella lukija ymmärtää, mitä alkuperäinen kirjoitus pitää sisällään.

Kuvakaappaus Halla-ahon blogin kyseenalaisesta kirjoituksesta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka, lähde: Jussi Halla-ahon blogi
Jenna Vehviläinen

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kertoo Yle Uutisille, että aikoo jättää bloginsa ennalleen poliisin yhteydenotosta huolimatta.

Halla-ahon mukaan poliisi on ottanut häneen yhteyttä koskien kesäkuisen Korkeimman oikeuden tuomion täytäntöönpanoa, mutta yhteydenotto ei sisältänyt ohjeita siitä, mitä Halla-ahon pitäisi blogistaan vielä poistaa.

- Poliisi toimitti minulle oikeusrekisterikeskuksen kirjeen, joka sisälsi kopion KKO:n päätöksestä. Kirjeessä ei mitenkään annettu ymmärtää, että ollaan tyytymättömiä toimiini. Koska olen jo poistanut oikeuden määräämät kohdat, en ilman lisäohjeita voi ryhtyä muihin toimenpiteisiin. Eli kun ei ole muutakaan pyydetty, en aio blogilleni muuta tehdä, Halla-aho sanoo.

Halla-aho lisää, että hänellä on oikeus käsitellä blogissaan KKO:n päätöstä ja kertoa, mistä hänet on tuomittu.

- On myös täysin järjetön ajatus, että minulla ei olisi oikeutta linkittää juttuani käsitteleviin aiheisiin.

Halla-aho kertoo lisäksi, että aikoo mahdollisesti lomien jälkeen lähettää oikeusrekisterikeskukselle tiedustelun siitä, onko heillä jotain lisävaatimuksia KKO:n tuomion täytäntöönpanossa ja tiedustella, mihin nämä mahdolliset vaatimukset perustuvat.

Poliisi otti Halla-ahoon yhteyttä viime perjantaina

Helsingin Sanomat kertoi eilen sunnuntaina, että oikeusrekisterikeskus ei tyydy Halla-ahon toimintaan oikeuden päätöksen jälkeen, ja poliisi aikoo hoitaa Halla-ahon tuomion täytäntöönpanon. HS:n haastattelema ylikomisario Jukka Mäkelä Helsingin poliisista kertoi, että vielä ei tiedetä milloin poliisi aikoo välittää Halla-aholle oikeusrekisterikeskuksen viestin.

Tänään maanantaina Mäkelä kertoi Yle Uutisille, että oikeusrekisterikeskuksen pyyntö tuomion täytäntöönpanosta toimitettiin Halla-aholle viime perjantaina.

Mäkelän mukaan kansanedustaja Halla-aho kertoi perjantaina poliisille poistaneensa jo tuomion edellyttämät kirjoitukset blogistaan. Mäkelä ei ennen Yle Uutisten yhteydenottoa ollut tietoinen siitä, että kansanedustaja on kirjoittanut Korkeimman oikeuden halventaviksi katsomat kirjoitukset blogiinsa uudelleen lainauksen muodossa.

Halla-ahon toiminta yllätti poliisin

Mäkelän mukaan poliisin on tämän tiedon valossa otettava aikalisä arvioidakseen tilannetta valtakunnansyyttäjänviraston ja oikeusrekisterikeskuksen kanssa.

- Verkon käytön yleistyminen on tuonut poliisille haasteita. Tällaiset päätökset ovat meille ihan uusia, eikä monista asioista ole olemassa selkeää ohjeistusta, Mäkelä myöntää.

Korkein oikeus tuomitsi kesäkuussa Halla-ahon sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi hänet määrättiin poistamaan halventaviksi katsotut kirjoitukset blogistaan. Halla-aho korvasi tuomion jälkeen alkuperäiset kirjoituksensa lainauksilla ja linkitti kirjoitusten yhteyteen MTV3:n uutisen, jossa on kerrottu, mitä alkuperäinen kirjoitus pitää sisällään. Tällä tavoin Halla-aho mahdollisti sen, että lukija blogia lukiessaan edelleen ymmärtää, mitä kyseisessä kohdassa on aiemmin lukenut.

Suosittelemme sinulle