Hyppää sisältöön

Perjantai 13. - miksi sen uskotaan tuovan epäonnea?

Juudaksen kerrotaan olleen 13. vieras viimeisellä ehtoollisella ja myytin mukaan viikinkien jumalien epäonniselle päivälliselle tuli kutsumaton 13. vieras. National Geographic -lehti kokosi syitä, miksi perjantaihin 13. päivä liittyy uskomuksia huonosta onnesta.

Kuva: Wikimedia Commons
Anne Orjala

Perjantaihin 13. päivä liittyy taikauskoja - sitä on perinteisesti pidetty huonon onnen päivänä. Tänä vuonna kuukauden 13. päivä on ollut perjantai kolmesti, viimeksi heinäkuussa, eikä sitä enää tälle vuodelle satu. National Geographic -lehti on koonnut verkkosivuilleen yhteen erilaisia syitä, miksi päivään kytkeytyy taikauskoa.

Kansanperinteeseen perehtyneen historioitsijan Donald Dosseyn mukaan menneisyydessä sekä numeroon 13 että perjantaihin on liittynyt mielleyhtymiä epäonnesta. Kun ne yhdistyvät toisiinsa, syntyy mielikuva erityisen epäonnisesta päivästä.

Yksi numeron 13 pelkoa koskeva selitys liittyy viikinkien mytologiaan. Myytin mukaan 12 jumalaa oli kerääntynyt päivälliselle, kun seuraan liittyi kutsumaton 13. vieras, pahansuopa jumala Loki. Loki aiheutti sen, että sokea jumala Höder surmasi ilon ja hyvyyden jumalan Balderin.

- Koko maapallo suri. Se oli huono-onninen päivä, Dossey selventää lehdelle.

Lukuun 13. liittyy myös raamatullinen viittaus: Jeesuksen pettäneen Juudaksen kerrotaan olleen 13. vieras viimeisellä ehtoollisella.

Myös antiikin Roomassa lukuun liittyi uskomuksia: noitien uskottiin kokoontuvan tavallisesti 12 hengen ryhmissä ja 13. henkilöä pidettiin paholaisena.

Numerologiassakin on yritetty selvittää lukuun 13 liittyviä käsityksiä. Delawaren yliopiston tutkija Thomas Fensler sanoo, että numerologiassa lukua 12 pidetään "täytenä"  lukuna ja numero 13 kärsii asemastaan sen jäljessä. Esimerkiksi vuodessa on 12 kuukautta ja Olympoksen jumalia kerrotaan olleen 12 kerrallaan, Zodiacin merkkejä 12 ja Jeesuksen opetuslapsia 12. Fenster sanoo, että lukua 13 pidetään "levottomana".

Perjantaihin liittyy raamatullisia uskomuksia

Perjantaihin taas kytkeytyy useita raamatullisia viittauksia: Jeesus kerrotaan ristiinnaulitun perjantaina ja jotkut raaamatunoppineet uskovat, että Eeva ja Aatami söivät kiellettyä hedelmää perjantaina. Keskeisin lienee kuitenkin uskomus, että Kain surmasi veljensä Aabelin perjantaina 13. päivä.

National Geographic kertoo, että monet ihmiset eivät uskalla elää normaalia arkea huonon onnen perjantaina, mutta päivän pelko näkyy muuallakin yhteiskunnassa: monista korkeista rakennuksista puuttuu 13. kerros, joiltakin lentokentiltä puuttuu 13. lähtöportti eikä sairaaloissa ja hotelleissa ole aina huonetta numero 13.

Suosittelemme sinulle