Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Iiro Rantala perui Venäjän-esiintymisen Pussy Riot -yhtyeen pidätyksen vuoksi

Pianisti Iiro Rantala perustelee perumispäätöstään sillä, että on parempi tehdä jotakin kuin ei mitään. Häntä kismittää sananvapauden tila Venäjällä.

Syytettyinä olevat naiset kaltereiden takana oikeussalissa.
Pussy Riot -jäsenet Jekaterina Samutsevits (vas.), Nadezda Tolokonnikova (kesk.) ja Maria Aljokina (oik.) oikeussalissa 20. heinäkuuta 2013. Kuva: Juri Kochetkov / EPA
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Pianisti Iiro Rantala on perunut esiintymisensä Moskovassa. Rantala kertoo Facebook-sivuillaan, että hän boikotoi konserttiperumisella venäläisen Pussy Riot -punkyhtyeen vangitsemista.

- Parempi tehdä jotain kuin ei mitään, Rantala perustelee.

- En halua esiintyä maassa, jossa sananvapaus on keskiaikaisella tasolla, Rantala perustelee valintaansa Twitterissä.

Aiemmin muun muassa Red Hot Chili Peppers -yhtye on ottanut kantaa Pussy Riotin puolesta. Yhtyeen laulaja Anthony Kiedis piti Moskovan-konsertissa sunnuntaina päällään t-paitaa, jossa luki Pussy Riot.

Kolme naista pidätettiin Vladimir Putinin vastaisen kappaleen esittämisestä maaliskuussa. Yhtye esitti pari viikkoa ennen Venäjän presidentinvaaleja tuolloisen pääministerin Vladimir Putinin vastaisen kappaleen Kristus vapahtajan katedraalissa Moskovassa. Viimeviikkoisessa oikeudenkäynnissä naisten vankeutta päätettiin jatkaa puolella vuodella.

Heitä syytetään huliganismista. On mahdollista, että heidät tuomitaan seitsemän vuoden vankeuteen. Heidän vapauttamistaan ovat vaatineet niin ihmisoikeusjärjestö Amnesty kuin venäläinen kulttuurieliitti.

Suosittelemme sinulle