Hyppää sisältöön

HS: Liito-oravat uhka Vantaan asuntomessuille

Marja-Vantaalle kaavaillun alueen laidalta on löytynyt merkkejä liito-oravista. Löytö pakottaa Vantaan muuttamaan Marja-Vantaan messualueen kaavoitusta, Helsingin Sanomat kertoo.

Liito-orava
Kuva: Yle
Ilkka Kilpeläinen

Vantaan kaupunki yrittää muuttaa kaavaa mahdollisimman nopeasti. Jos tässä ei onnistuta, joudutaan messut siirtämään muualle, kuten Leinelään tai Keimolanmäkeen.

Vantaan ympäristökeskuksen mukaan noin kolmasosa messualueen asemakaavasta on muutettava liito-oravien takia.

- Katuja ja muitakin linjauksia on ehkä siirretään toieen paikkaan, sanoo Vantaan ympäristökeskuksen johtaja Stefan Skog.

"Alueelta löytynyt kolme pesäpuuta"

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi asuntomessujen kaavan keväällä. Tuolloin liito-oravista ei ollut mitään tietoa.

Luontoselvityksen tehnyt yritys Faunatica kuitenkin toimitti kesäkuussa Vantaan ympäristökeskukseen tiedon, että kaava-alueelta on löytynyt kolme liito-oravan pesäpuuta.

Liito-orava on uhanalainen, luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu laji. Sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Suojelusta on määrätty myös EU-direktiivillä, jonka valvominen on ely-keskuksen vastuulla.

Liito-orava ei ole ainoa kanto asuntomessujen kaskessa, sillä Askiston omakotiyhdistys on tehnyt messualueen asemakaavasta viime tipassa valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valituksen käsittely vie pisimmillään vuoden, mikä saattaa myös romuttaa messujen aikataulun. Vantaan asuntomessut on tarkoitus järjestää kesällä 2015.

Suosittelemme sinulle