Tampereen Vuoreksen asuntomessujen uusissa taloissa on ollut paikoin ongelmia kännykkäpuhelujen välittymisessä.
Ongelman laajuus on tullut operaattoreille yllätyksenä.
Ari Asp
Tampereen teknillisen yliopiston tutkijan Ari Aspin mukaan ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu vain Vuorekseen.
Ongelmia aiheuttaa se, että talot ovat energiatiiviimpiä kuin ennen. Siksi myös kaikki signaalit vaimenevat paljon enemmän aikaisempaan verrattuna.
Ongelmien laajuus yllätti operaattorit
Aspin mukaan ongelmat ovat olleet puhelinoperaattoreiden tiedossa muutaman vuoden. Silti niistä on yleisesti keskusteltu vain tämän vuoden ajan.
- Ongelman laajuus on tullut operaattoreille yllätyksenä, Asp sanoo.
Mitään yhtä materiaalia ongelmista ei Aspin mukaan voi syyttää.
- Yksi syy ovat entistä energiatiiviimmiksi kehittyneet ikkunat. Nykyään ikkunoissa on melkein aina kaksiosainen sisäpuite ja yksi ulkoikkuna. Sisäpuitteiden välissä on selektiivikalvo, joka on yleensä metallioksidia, mikä estää signaalia kulkemasta.
Lisäksi taloissa käytetään polyuretaanieristeitä, joissa molemmilla puolilla levyä on alumiinilaminaatti. Perinteisesti on myös tiedetty, että kerrostalojen betoniseinät vaikeuttavat kännykkäsignaalin kulkua.
Aukotonta ratkaisua ei ole
Tampereen teknillisessä yliopistossa etsitään nyt ratkaisuja esteiden ohittamiseen.
On kokeiltu esimerkiksi niin sanottuja passiivisia toistinjärjestelmiä. Järjestelmässä on ulkoantenni ja sisäantenni ja niiden välillä kaapeli.
Aspin mukaan järjestelmässä on kuitenkin rajoituksensa. Se kattaa vain yhden huonetilan kunnolla ja ulkona tarvitaan hyvä kenttä.
- Parempi yksikin huone kuin ei mitään, Asp sanoo.
Yksi mahdollisuus on järjestää jo rakennusvaiheessa aukkoja energiatiiviiseen taloon. Tämä pitää suunnitella hyvin etukäteen, koska aukkojen suunta pitää olla selvillä. Signaalin suunta pitää selvittää tarkasti.
- Jos aukko on siellä, missä on saunoja ja pesutiloja tai muita toissijaisia tiloja, niin ei se paljon auta, Asp sanoo.