Hyppää sisältöön

Sirkesalon laulut soivat 50-vuotissyntymäpäivillä

Vuonna 2004 Thaimaassa tsunamissa menehtynyt Aki Sirkesalo täyttäisi tänään 50 vuotta. Kotikaupungissa Toijalassa häntä juhlitaan iloisella konsertilla. Idean konsertista herätti Akin isä Touko Sirkesalo jo yli vuosi sitten.

Aki Sirkesalon 50-vuotisjuhlakonsetin yksi esiintyjä Akaan Toijalassa oli Sami Saari. Kuva: Marko Melto / Yle
Anne Savin

Toijalassa on viime päivät valmisteltu Aki Sirkesalon juhlakonserttia. Ilman vuoden 2004 tuhoisaa tsunamia Toijalasta maailmalle lähtenyt muusikko viettäisi tänään 50-vuotissyntymäpäiväänsä.

Jo puolilta päivin nuorisoseurantalo Sampolassa kaikuivat Aki Sirkesalon hittibiisit Naispaholainen ja Missä betoni kasvaa. Akillekin tutussa talossa Markku Lepistö, Pekka Lehti ja Harri Salminen harjoittelivat illan konserttia varten.

- Me soitamme Akin musiikkia, mutta ei niin Akille uskolliseen tyyliin, kertoo konsertin tuottaja Harri Salminen. Meidän tapa soittaa on sellainen maailmanmusiikkityylinen. Trion soitinvalikoimaan kuuluvat haitari, pystybasso, kitara ja buzuki, kreikkalainen kielisoitin.

Samaisella nuorisoseurantalolla esiintyi myös nuori Aki Sirkesalo aikanaan bändeineen.

- Akin bändi soitti suureksi osaksi Akin omia biisejä, jotka jo silloin herättivät huomiota. Eikä pelkästään ne biisit, vaan Akin tapa esittää, muistelee Salminen. Hän oli jo silloin varma, että jonain päivänä hän vielä esiintyy isommilla stageilla.

Lauluntekijän lyriikka antoi miehelle luvan olla herkkä

Akin lauluja -konsertissa kuullaan laulaja-lauluntekijän kappaleita useina tulkintoina. Konsertissa esiintyvät trion lisäksi Toijalan mieskuoro, Maarit ja Sami Hurmerinta sekä Aki Sirkesalon pitkäaikainen soittajaystävä Sami Saari.

- Aki oli minulle hyvä ystävä tietenkin, mutta musiikkihan meitä yhdisti alunperin. Aki oli hyvin luova ja kuitenkin täysin erilainen kuin minä, kuvailee Saari aikoja Akin rinnalla.

Aki Sirkesalo oli myös taitava kynän käyttäjä, joka toi suomalaiseen laululyriikkaan ihan uuden piirteen.

Akin sanoituksissa mies saakin olla herkkä ja vahva, eikä tarvitse olla perinteisesti suomalainen körmy ja puupää.

Sami Saari

- Aki toi ihan uuden näkökulman esimerkiksi miehenä olemisesta tähän koko juttuun. Akin sanoituksissa mies saa olla herkkä ja vahva, eikä tarvitse olla perinteisesti suomalainen körmy ja puupää, sanoo Sami Saari.

Iloinen juhla 50 vuotta täyttävälle pojalle

Idea konserttiin lähti Akin vanhemmilta, kertoo Harri Salminen.

- Akin isä Touko otti minuun yhteyttä jo yli vuosi sitten ja kysyi, voisiko Akin 50-vuotispäiviä viettää Akin musiikin merkeissä. Tartuin heti ehdotukseen ja ryhdyimme kasaamaan konserttia.

Harri Salminen muistuttaa, että Akin muistokonsertti pidettiin jo vuonna 2005. Tällä kertaa on tarkoitus viettää iloista juhlaa.

- Paljon musiikkia, paljon iloisia ihmisiä ja aurinkokin alkoi juuri paistaa. Aki on paikalla - Aki is back.

Suosittelemme sinulle