Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Sokea hiiri sai näkönsä takaisin - toivoa myös ihmisille

Uusi kemikaali herkisti hiirten verkkokalvot valolle. Tutkijat toivovat, että hoidosta olisi tulevaisuudessa apua myös ihmisille.

Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat onnistuneet palauttamaan näkökyvyn sokeille hiirille ruiskuttamalla niille kemikaalia, joka herkistää silmät valolle.

Löytö herättää toiveita, että myös yleisistä sokeuden aiheuttajista, silmänpohjan rappeumasta ja verkkokalvon rappeutumissairaudesta retinitis pigmentosasta, kärsivät ihmiset voivat tulevaisuudessa saada apua samankaltaisesta hoidosta.

AAQ:ksi nimetty kemikaali herkistää verkkokalvon solut valolle, kertoo johtava tutkija Richard Kramer Berkeleyn yliopistosta Kaliforniasta.

Kemikaalin käytöllä olisi monia etuja verrattuna muihin keinoihin, joita on harkittu sokeuden hoitoon.

Esimerkiksi mikrosirujen asentamiseen tai kantasolusiirrännäisiin verrattuna kemikaalihoito olisi väliaikaista eikä edellyttäisi leikkausta.

Kramerin mukaan AAQ on yksinkertainen kemikaali, mikä tarkoittaa, että sen annostusta on helppo muuttaa ja sitä voi käyttää muiden hoitojen rinnalla. Hoidon voi myös keskeyttää, jos tulokset eivät ole tyydyttäviä.

Tutkijoille jäi epäselväksi kuinka hyvin koehiiret kykenivät näkemään hoidon jälkeen. Niiden pupillit kuitenkin supistuivat kirkkaassa valossa ja ne pyrkivät välttämään valoa.

Tutkimus julkaistiin Neuron-lehdessä.

Suosittelemme