Alkukesästä kylvetyt viljelmät ovat saattaneet jäädä kokonaan itämättä tai ainakin itäminen on myöhästynyt merkittävästi. Vaikka itäminen olisi onnistunut, alun kasvupyrähdys on saattanut jäädä lyhytaikaiseksi. Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtajan Anu Rannan mukaan oleellinen osa sadon onnistumista onkin nimenomaan oikea lämpötila.
-Parinkymmenen tai kahdeksantoista asteen lämpötila ja sopivasti sateita on ehkä ihanteellinen tilanne meidän avomaankasveille. Sitten ovat erikseen korkeampaa lämpötilaa vaativat kasvit kuten tomaatti, munakoiso ja maissi, Anu Ranta kertoo.
Tomaatit vihertävät vielä
Liiika viileys on koitunut monen amppelitoomaatin kohtaloksi. Jos tomaatti on suljettu lämpimään kasvihuoneeseen ilman pölyttymistä helpottavia ilmavirtoja, kukkimisen jälkeen hedelmät ovat saattaneet jäädä kehittymättä kokonaan. Jos pölytys on onnistunut, kehittyneet tomaatit jäävät helposti vihreiksi. Tomaatin kauniin punainen väri vaatii kehittyäkseen vähintään 16 asteen lämpötilaa ja tarpeeksi lämpimät yöt ovat olleet harvassa tänä kesänä, Ranta harmittelee. Vihreäksi jäänyt tomaatti on kuitenkin käyttökelpoinen sellaisenaankin.
-Niitä voi kypsyttää vihreinä kotikeittiössäkin, vaikka samaa erinomaista makua ei silloin saakaan kuin mitä luonnostaan kypsyvillä tomaateilla, opastaa Ranta.
Lisäksi vihreät tomaatit kelpaavat oivallisesti säilöntään talven varalle.
"Satoa ei vielä menetetty"
Hitaasta alusta huolimatta Rannan mukaan satoa ei missään tapauksessa ole kokonaan menetetty. Edelliset lämpimät kesät ovat saaneet puutarhurit mallttamattomiksi ja odotukset liiankin korkealle. Monet kasvit saatiin maahan vasta hieman ennen juhannusta, joten kasvukausi on vielä varhaisessa vaiheessa. Pitää ottaa huomioon, että eletään vielä heinäkuuta ja elokuu, joka on kesäkuukausi, on vielä edessä, Ranta toppuuttelee.
-Monilla kasveilla kasvukausi on yksinkertaisesti niin pitkä, että myöhään maahan saaduilta taimilta ei voi vielä satoa vaatiakaan, kertoo Ranta.