Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Känsistä tunnistaa talonrakentajan

Kaikkien ensikoti ei ole kerrostalokaksio. Tamperelaispariskunta päätti rakentaa itselleen omakotitalon. 109 neliöön mahtuu kaikki, mitä tarvitsee.

Jussi Palomäki sohvalla
Jussi Palomäki ei paljon rakennusprojektin loppupuolella ehtinyt nukkua. Kuva: Mari Siltanen / Yle
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jussi Palomäki ja Johanna Huhtala yrittivät etsiä yhteistä omaa kotia. Kerrostalo- tai rivitaloasunnoissa oli aina joku vika. Joko sijainti mätti, tai sitten hinta oli liian kova. Luonnollisesti seuraava idea oli rakentaa itse itselleen omakotitalo.

- Kyllä se aika helposti lähti, kun sai kantavasta ajatuksesta kiinni. Aikalailla itsestään se tuli, Jussi sanoo taloprojektista.

Tuttua puuhaa talon suunnitteleminen ja rakentaminen Jussille on. Hän on ollut vanhempiensa kanssa rakentamassa yhtä omakotitaloa ja työssään hän suunnittelee niitä.

Ensimmäisen jälkeen tulee seuraavia

Kaikelle on talossa paikkansa ja riittävästi tilaa, mikä olikin kantavana ideana. 109 neliöön mahduttaminen oli helppoa.

Tingitty taas on makuuhuoneiden määrästä. Ylimääräistä ei vieraiden tai tulevaisuuden varalle ole.

Lähdettiin vähän Pelle Pelottoman meiningillä tähän hommaan.

Jussi Palomäki

- Todennäköisesti joskus sitten rakennetaan toinen talo.

Joustettava oli myös ulkoverhoilussa. Jussi ja Johanna olisivat halunneet tiiliverhoillun kodin, mutta asuntomessujen tonttionnetar ei ollut samaa mieltä. Heidän saamalleen tontille ei saanut kaavan mukaan sellaista rakentaa. Siitä sisuuntuneena pariskunta päätti laittaa tiiltä keittiöön.

Itse kun tekee...

Känsienkin perusteella voi arvata, että paljon on tehty itse työmaalla. Konttorityötä tehneelle Jussille talonrakentaminen oli poikkeus arjesta.

- Mitään isompaa käsillä tehtävää projektia ei ole vuosiin ollut. Nyt rupesin sitten tätä painamaan. Vuoden päivät tätä on värkätty, kyllä se varmaan käsissäkin näkyy.

Itse on tehty esimerkiksi kylpyhuoneen kaappi ja pesualtaiden takana olevat roiskesuojat. ne on tehty metallilevyä ruostuttamalla ja lakkaamalla.

- Lähdettiin vähän Pelle Pelottoman meiningillä tähän hommaan, että katsotaan mitä syntyy ja tuli sitten ihan hyvännäköistä jälkeä.

Suosittelemme