Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Juha Mieto sytytti olympiatulen Pallaksella

Muoniossa Pallastunturilla vietettiin torstai-iltana olympiajuhlaa. Taivaskeron huipulla sytytettiin vertauskuvallinen olympiatuli Helsingin olympiakisojen muistoksi ja perjantaina alkavien Lontoon olympialaisten kunniaksi.

Hiihtäjä Juha Mieto sytytti vertauskuvallisen olympiatulen Taivaskeron laella Pallaksella. Aurinko pilkahti juuri oikealla hetkellä ja suuren peilin kautta sen säteet sytyttivät soihdun. Kuva: Yle / Jorma Korhonen
Jorma Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa
Muoniolaiset Jouni Yliniemi (vas.) ja Heimo Pitikäinen olivat 60 vuotta sitten paikalla olympiatulen syttyessä Taivaskeron laella.
Muoniolaiset Jouni Yliniemi (vas.) ja Heimo Pitikäinen olivat 60 vuotta sitten paikalla, kun Helsingin olympiatuli sytytettiin Taivaskeron laella Pallaksella. Miehet olivat silloin alun toisella kymmenellä. Nyt niitä aikoja oli mukava muistella. Kuva: Yle / Jorma Korhonen

Samalla paikalla sytytettiin Helsingin olympiatuli 60 vuotta sitten. Silloin soidun sytyttäjänä oli maailmanmestarihiihtäjä Pekka Niemi Kittilästä, nyt olympiavoittaja Juha Mieto Kurikasta.

Taivaskeron laelle oli kiikkunut parisataa ihmistä seuraamaan soidun sytyttämistä. Ihmisiä oli tullut läheltä ja kaukaa. Joukossa oli paljon Helsingin olympiavuonna 1952 syntyneitä.

Muun muassa Nastolasta oleva pariskunta oli ajoittanut lomamatkansa Pallaksella juuri siksi, että miehen syntymävuosi oli tuo olympiavuosi.

- Tämä on hieno hetki juhlia omaa syntymävuotta ja olympia-aatetta. Täällä Taivaskeron päällä on todella upea tunnelma...Ja mitkä näkymät, mies ihaili.

Kaksi mukana 60 vuotta sitten

Kaksi kättä nousi ylös, kun Juha Mieto kysäisi, onko porukassa sellaisia, jotka olivat samalla paikalla 60 vuotta sitten. Kätensä nostivat muoniolaiset Jouni Yliniemi ja Heimo Pietikäinen. Jouni oli kahdentoista, kun Helsingin olympiatulta sytytettiin. Heimo myös samoissa ikävuosissa.

- Kuorma-auton lavalla tulimme Muoniosta. Olihan se jännää kiivetä tänne ylös ja sitten soihdun perässä kipitimme alas Pallas -hotellin pihamaalle.

Jouni ja Heimo muistavat, että tuo silloinen soihtujuhla oli paljon vaatimattomampi.

- Väkeä oli huomattavasti vähemmän. Eikä sääkään suosinut. Aurinko pysyi piilossa ja soihtu sytytettiin muilla konsteilla.

- Se taisi olla nestekaasulla, Heimo muistelee.

Miehet olivat tyytyväisiä, että saivat taas olla paikalla. Silloin soihdun sytytti hiihtäjä Pekka Niemi. Nyt Juha Mieto.

Juha aina hyvällä juttutuulella

Juha Miedon kanssa ihmisten oli helppo olla. Niin kuin aina. Kurikan jätti kirvoitti kielenkantansa parhaimmilleen ja häntä oli mukava kuunnella. Ihmiset nauttivat miehen vapaasta olemuksesta ja hersyvästä murteesta.

- Tämä oli minulle suuri kunnia ja ilo päästä tänne mukaan. Näissä maisemissa olen aina viihtynyt. Täällä on minun toinen kotini, hän sanoo ja viittoilee Jerisjärvelle päin.

Siellä Jerismajalla Juha vietti nuoruutensa urheilijavuodet, valmentautui suuriin koitoksiin. Pallaksen keroilta ammennetulla voimalla hänestä kasvoi mestarihiihtäjä, olympiavoittaja ja kymmenien arvokisojen kruunattu mestari.

Tänä päivänä Juha kuntoilee itseään tunnustellen ja hitaasti kiiruhtaen. Hän sanoo, että enää ei oteta aikaa, ketään ei voiteta, eikä hävitä - ei sekunnin sadasosallakaan. 

Se juhla oli hieno ja nostalginen

Pallaksella järjestetty olympiajuhla oli hieno ja nostalginen. Se oli vertauskuvallinen, mutta arvokas. Pallaksen korkeimmalle huipulle, 806 metrin korkeuteen Taivaskeron laelle vaeltaneet ihmiset olivat tyytyväisiä.

Monien mielestä upeimmat elämykset löytyvät pienistä asioista. Pallaksen olympiajuhlan suuruus oli sen pienuudessa. Tilaisuuden järjestivät Muonion kunta, Metsähallitus, Lappland Hotels Pallas ja urheiluseura Muonion Kiri.

Suosittelemme sinulle