Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tutkimus: Currymauste estää diabetesta

Thaimaalaisten tutkijoiden mukaan kurkumiini suojelee haimaa ja auttaa sitä insuliinituotannossa.

Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Curryssa käytetty mauste saattaa estää diabeteksen puhkeamisen ihmisillä, joilla on suuri tautiriski. Thaimaalaisen tutkimuksen mukaan kurkumamausteen sisältämä kurkumiini on säännöllisesti nautittuna hyödyksi, jos verensokeri on korkea ja uhkaa johtaa kakkostyypin diabetekseen.

Srinakharinwirotin yliopiston tutkijat alkoivat selvittää kurkumiinin vaikutusta useisiin sairauksiin, muun muassa diabetesriskiin, koska aiempien tutkimusten perusteella tiedettiin, että kurkumiinista on apua tulehduksia ja soluvaurioita vastaan.

Verrokeista kuudesosa sairastui, kurkumiinia saaneista ei kukaan.

Yhdeksänkuisessa tutkimuksessa 119 riskiryhmäläistä sai päivittäin kurkumiinikapseleita. 116 verrokille annetuissa kapseleissa ei kurkumiinia ollut. Heistä 19 sairastui tutkimuksen aikana diabetekseen. Kurkumiinia syöneistä kukaan ei sairastunut.

Tutkijat havaitsivat, että lääkittyjen haima tuotti aiempaa paremmin insuliinia. Syyksi he arvioivat, että kurkumiini suojelee haiman betasoluja tulehduksilta ja siten myös vaurioilta.

Ihmisten ei silti kannata rynnätä maustekauppaan, diabetesasiantuntijat kommentoivat. Vaikka tulokset ovat lupaavia, avoimia kysymyksiä on yhä paljon, joten liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat edelleen varmimmat keinot estää tai ainakin lykätä kakkostyypin diabeteksen puhkeamista, he sanovat.

Thaimaalaisesta tutkimuksesta kertoo Yhdysvaltain diabetesliiton Diabetes Care -lehti.

Suosittelemme sinulle