Aker Arctic on valittu suunnittelemaan Kiinan ensimmäistä polaaritutkimusjäänmurtajaa. Aker Arcticin mukaan nyt solmittu sopimus on merkittävä virstanpylväs suomalaiselle jäänmurtajasuunnittelulle ja laivanrakennuksen osaamiselle.
Tämä on lyhyen ajan sisällä jo toinen valtiollinen jäänmurtajahanke Aker Arcticille. Yhtiö osallistuu myös Kanadan uuden polaarimurtajan John F. Diefenbakerin suunnitteluun.
Kiinassa Aker Arctic osallistuu uuden polaaritutkimusaluksen konseptin kehittämiseen ja perussuunnitteluun. Sopimuksen arvo on runsaat viisi miljoonaa euroa. Suunnittelutyön arvioidaan kestävän seitsemän kuukautta.
Sen jälkeen aineistot luovutetaan suunnittelutoimistolle tai valittavalle paikalliselle telakalle valmistussuunnittelua varten.
Tarkoituksena on rakentaa nykyaikainen uusi jäätämurtava tutkimusalus lisääntyvää polaaritutkimusta varten.
Alus varustetaan uusimmilla tieteellisillä laitteilla. Integroidut mttausjärjestelmät käsittävät merigeologian ja geofysiikan laitteistoja sekä meribiologian ja ekologian instrumentteja. Alukselle tulee myös helikoptereita.
Polaarijäänmurtajaan tulee tilat 90 hengelle. Aluksen suurin pituus on noin 120 metriä, suurin leveys 22,3 metriä ja syväys 8,5 metriä. Alus pystyy murtamaan 1,5 metrin paksuista kiintojäätä 2 - 3 solmun nopeudella ja toimimaan myös monivuotisessa jäässä.
Kiina kiinnostunut Suomen arktisesta osaamisesta
Toimitusjohtaja Mikko Niinin mukaan polaaritutkimusjäänmurtajien suunnittelun markkinat ovat hyvin spesifit ja tällaisia tehtäviä tulee harvoin. Kiinnostus polaaritutkimusta kohtaan näyttää kuitenkin olevan kasvussa ja vireillä on tällä haavaa tutkimusalushankkeita Yhdysvalloissa, Intiassa, Chilessä ja Australiassa, Niini kertoo.
Aker Arctic pyrkii kansainvälisessä kilpailussa mukaan suunnittelijaksi niihin kaikkiin. Niinen mukaan he pyrkivät olemaan tällä alalla johtava suunnitteluyritys, ja ovat onnistuneet aika hyvin.
Kiinan-hankkeen saamista Suomeen Niini pitää sikälikin merkittävänä, että Kiina on ollut uusi tulokas arktisella rintamalla. Kiina on laajemminkin lähestynyt Suomea arktisen teknologian osalta, muun muassa Ilmatieteen laitosta. Syynä Niini pitää suomalaisten korkeaa osaamista.
Myös ulkoministeriö on puuhaamassa Kiinan kanssa arktisen yhteistyön ohjelmaa, Niini kertoo.