Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Leikkiasuntomessuilla saa tehdä tiedettä

Vanhempiensa mukana kulkevan lapsen toive toteutuu puolivälissä uuvuttavaa asuntomessukierrosta. Vihdoinkin alue, missä saa leikkiä ja ihastella lapsille tarkoitettuja pikkumökkejä. Leikki-iän jälkeen tosin mökki muuntautuu vaikka isin rumpustudioksi.

Santtu Seppänen opastaa Silja Sarkiota pipetin käytössä
Santtu Seppänen opastaa Silja Sarkiota pipetin käytössä. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Mari Vesanummi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen asuntomessuilla on lapsille ja lapsenmielisille tarjolla värikäs hengähdyshetki,  leikkiasuntomessut. Mainostoimisto Loisteen luova johtaja Hanna Niskanen on idean äiti.

- Messuilla on hyvin vähän lapsille mitään sisältöä. Toisaalta taloissa on aika monesti sisustettu konservatiivisesti, unohdetaan se, että siellä leikitään.

Asuntomessuorganisaatio innostui ajatuksesta heti. Leikkiasuntomessuilla on myös kaupallinen näkökulmansa, mikä hyödyttää pienyrittäjiä ja käsityöläisiä. 

- Halusimme toisaalta antaa myös yrityksille mahdollisuuden näkyä uudella tavalla.

Leikkiasuntoja vain katsellaan

Vaikka ajatus on antaa lapsille leikkitilaa, on sitä alueella harkiten. Suurinta osaa mökkejä suojaa pleksilevy ja sisältöä ihaillaan ulkoapäin. Kun kävijöitä on päivittäin tuhansia, pitää yksityiskohdat miettiä.

- Tässä on niin iso massa lapsia ja aikuisia, etteivät  tavarat kestä, jos sinne pääsisi leikkimään.

- Ratakiskoista pitäisi kuulemma tehdä kalusteet, jos päästää lapset leikkimään, Hanna Niskanen naurahtaa.

Ainoastaan äideiltä on tullut Niskaselle sellaista palautetta, että he olisivat itse halunneet leikkiä pikkukeittiössä.

Leikkimökistä tulee isän rumpustudio

Leikkiasuntomessujen mökit ovat oikeastaan varastoja, jotka on muutettu leikkipaikoiksi.  Mökit on valmistanut seinäjokelainen perheyritys, jonka kanssa on yhteistyössä valittu sellaisia mökkejä, joilla olisi myös jatkokäyttöä.

- Lapsen leikki-ikä on noin viisi vuotta. Sen jälkeen tila voisi toimia äidin ompeluhuoneena, isän rumpustudiona tai ihan vaan varastona.

Ratakiskoista pitäisi tehdä kalusteet, jos päästää lapset leikkimään.

Hanna Niskanen

Seisomakorkeus on  erottava tekijä perinteisestä leikkimökistä. Leikkiasuntomessujen mökeissä myös aikuiset voivat seistä selkä suorana. Niskanen uskoo, että myös vanhempia kiinnostaa oma tila.

- Jatkokäyttöä on jo mietitty. Luulen, että Suomessakin mennään siihen, että äidit haluavat oman leikkimökin, jossa leikitään äidin leikkejä, esimerkiksi ommellaan tai lueskellaan.

Tiedekokeita valkoiset takit päällä

Vaikka itse mökeissä ei paljon leikitä, on tiedetalo poikkeus.  Tampereen teknillinen yliopisto ja sen ylioppilaskunta on yhdessä Lumate-kerhon kanssa järjestänyt tilaan lapsia kiinnostavia tiedekokeita.

- Täällä on varsinkin puolen päivän jälkeen aikamoinen tohina. Parhaimmillaan kahdeksan lasta on suorittamassa kokeita samaan aikaan, kuvailee projektipäällikkö Santtu Seppänen TTY:ltä.

Silja Sarkia harjoittelee kokeita pipetin ja petrimaljan avulla. Lopputulos elintarvikeliemestäkin on selvä. 

- Violettia hirveesti! Silja hihkuu.

Lasten vanhemmat ovat kiinnostuneita myös remmitiimi-autosta ja sääraketista.  Projektipäällikkö on tyytyväinen leikkiasuntomessujen antiin.

- Yliopisto on kuitenkin tuossa 4 km päässä, tämä on hyvä sauma näkyä positiivisesti, Santtu Seppänen sanoo.

Suosittelemme sinulle