Nykyinen valokuvausmaailma on pitkälti digitalisoitunut. Kodin kuva-arkistot löytyvät tietokoneen syövereistä ja muistikorteilta. Perinteiset valokuva-albumit pölyttyvät kirjahyllyssä eivätkä loma-albumit ole enää saamassa jatkoa.
Näin voisi helposti ainakin kuvitella, kun seuraa nykyistä valokuvausmaailmaa, mutta todellisuus on toisenlainen.
- Filmirullia ostetaan enemmän ja kehitetään enemmän kuin esimerkiksi viime kesänä. Filmikamerat pitävät pintansa digitalisoituvassa maailmassa, kertoo Filmikulman yrittäjä Pirjo Korkee.
Filmirullia kehittävät pääasiassa ikäihmiset, mutta poikkeuksiakin löytyy.
- Pääasiassa asiakaskunta on iäkkäämpää väestöä, mutta löytyy myös nuorempia asiakkaita. He ovat kaivaneet isovanhempiensa vanhat filmikamerat esille ja kokeilevat millaista on kuvata filmille, mainitsee Korkee.
Sympatiaa filmille
Nykyisissä digikameroissa kuvanlaatu on kehittynyt niin hyväksi, että tasoeroa filmikuvan ja digikuvan välille on vaikea saada. Tästä huolimatta yrittäjältä ja asiakkailta löytyy sympatiaa filmikuville.
Tilanteesta riippuen kuvaan jonkin verran filmille. Kyllä siinä on oma tunnelmansa, kun kuvan suunnitteluun käyttää enemmän aikaa kuin digikuvauksessa.
Pirjo Korkee
- Asiakkaat tahtovat kuvista jotain kouriintuntuvaa, siksi varmasti pysytään siinä tutussa ja turvallisessa filmikamerassa, Korkee toteaa.
- Tilanteesta riippuen kuvaan jonkin verran filmille. Kyllä siinä on oma tunnelmansa, kun kuvan suunnitteluun käyttää enemmän aikaa kuin digikuvauksessa, jatkaa Pirjo Korkee.
Kummallekin kuvatyypille löytyy oma käyttäjäkuntansa sekä puolestapuhujat.
- Monet valokuvausta harrastavat jaksavat yhä kantaa mukanaan filmikameroita. Kameraseurat usein pitävät hienosti yllä filmille kuvaamisen perinnettä, sanoo Korkee.
Säilyvyys tärkeintä
Oli kyseessä filmikuva tai digikuva niin paperiversiona kuva säilyy parhaiten. Oikein säilytettynä filmille tallennetut kuvat ovat käytännössä ikuisia.
- Säilyvyydessä on flimikuvien suurin etu. Digikuvat ovat riippuvaisia tekniikasta, kun taas filmikuvat voi oikein säilytettynä arkistoida vaikka 200 vuodeksi, muistuttaa Korkee.
- Oli kamera millainen tahansa, niin aina kannattaa säilyttää kuvat paperiversioina, silloin ei ainakaan tekniikan pettäminen pääse tuhoamaan kuva-arkistoa, Korkee lisää.